EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия причина за кризата на еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия причина за кризата на еврото

mail15:30 | 15.06.2010прегледи 1137 коментарикоментари 0



Le Monde
Никой не отрича, че еврозоната е болна от икономическата слабост и липса на конкурентноспособност на страните от Южна Европа. Но трябва да се запитаме дали заболяването не идва, при това още по-тежко, от икономическата стратегия, провеждана от нейната първа сила - Германия.
Преди седмица, за всеобща изненада, Берлин представи план за бюджетни икономии в размер на 80 милиарда евро до 2014 г. Управителят на Бундесбанк Аксел Вебер изтъкна, че тази програма може да бъде на пример за останалите страни.
Вярно е, че мерките на Германия ще принудят партнорите й, на първо място Франция, да извършат същинско подреждане на собствените си обществени разходи, а не само да дават празни обещания. Но освен това достойнство, немската строгост изглежда колкото безполезна, толкова и опасна. Безполезна от гледна точка на пазарите, които не оказват натиск над държавните заеми на Германия, смятани от инвеститорите за най-сигурните, и които имат най-ниския лихвен процент в света.
Германският план най-вече рискува да има негативен ефект върху растежа в цяла Европа, без който са напразни надеждите за трайно оздравяване на обществените финанси. Бюджетните икономически мерки ще натежат над потреблението на германските домакинства, като в същото време Париж, Вашингтон и всички икономисти защитават точно обратната позиция - да бъде стимулирано то с цел подкрепа на икономическия ръст при съседите. 

Вместо това, Германия избра да се затвори в една некооперативна стратегия, убедена в превъзходството на своя модел за растеж, основан на конкурентността и минаващ през овладяване размера на заплатите, както и износа.

Но този модел не работи, както подчерта френският министър на икономиката Кристин Лагард, ако други страни изберат различна стратегия- тази на вътрешното търсене. По правило, не може всички да имат колосален излишък. Още през 2009 г., когато Германия също пострада от сриването на световните пазари и отчете рецесия от 5%, тя трябваше да си даде сметка, че моделът й не е толкова перфектен. И че е крайно време да го усъвършенства за свое добро, за доброто на своите партньори и в името на бъдещето на еврото. Очевидно не такъв е случаят.
Берлин не спира да хвали доброто си икономическо управление в еврозоната, настоявайки за необходимостта от засилване на Пакта за стабилност и санкции срещу по-отпуснатите държави. Но доброто управление означава и по-добро хармонизиране на действията в общността. Можем да съжаляваме, че по отношение на европейската икономическа политика г-жа Меркел не показва качествата, които демонстрира маншафта, националният отбор по футбол на Германия, представен на световното първенство в Южна Африка.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg