EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия предпазлива към шистов газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия предпазлива към шистов газ

mail14:00 | 26.03.2013прегледи 609 коментарикоментари 0


Германия предпазливо пристъпва към въпроса за хидравличното разбиване - спорен метод за добив на шистов газ, който би могъл да й позволи да ползва ресурсите си, информира Франс прес. В края на февруари Берлин представи проектозакон, забраняващ "фракинга" в защитените вододайни зони и в районите с минерални извори. Вместо това методът ще бъде разрешен на други места, но при условие, че за всеки отделен случай се получат разрешения.
Избраният подход - нито да, нито не - отразява разделенията след либерално-консервативната правителствена коалиция и опасенията й да не отблъсне скептично настроеното обществено
мнение няколко месеца преди изборите. "В засегнатите райони мнозинството от населението е против такава възможност", обясни депутатът еколог Ханс-Йозеф Фел. Неговата партия е против и ще си каже думата при разглеждането на проектозакона в горната камара на парламента, Бундесрата, където правителството не разполага с мнозинство. Нещата се подреждат идеално, тъй като Берлин иска да се гласува законът преди септември.
Вече е създаден интернет сайт (www.gegen-gasbohren.de), който да координира различните протестни движения сред гражданското общество. До този момент методът на хидравлично
разбиване не е прилаган в Германия. Подобна съпротива във Франция допринесе страната да стане първата, забранила фракинга през лятото на 2011 година. Тази техника е много популярна в Съединените щати и в днешно време е единствения ефикасен метод за извличане на шистов газ от подземните пластове на над 1000 метра дълбочина.

Намаляване на енергийната зависимост

Предполага се, че в недрата на Германия има до 2,300 трилиона кубични метра шистов газ. Германия потребява 86 милиарда куб. метра природен газ годишно, като основната част се внася. Берлин е на мнение, че тази енергия може да допринесе за сигурността на доставките и стабилността на цените на енергията, след като страната обяви намерението си за излизане на страната от ядрената енергетика до 2020 година. Германия с удоволствие би намалила зависимостта си от вноса на енергийни ресурси от Русия и Норвегия.

Германските икономически среди виждат в това обещаваща перспектива да се намалят енергийните разходи. "С революцията на шистовия газ в Съединените щати цената на енергията силно намаля и американските предприятия са много по-конкурентоспособни от нашите", изтъква Матиас Вахтер, специалист по суровините във Федерацията на германските индустриалци. Учените обаче се опитват да оценят отражението на хидравличното разбиване върху околната среда. Федералната служба по геология и природни ресурси (BGR) към министерството на икономиката твърди, че този метод няма да навреди на околната среда, докато Федералната агенция по околна среда (UBA) към министерството на екологията е на противното мнение. Министърът на икономиката Филип Рьослер изтъква предимствата на шистовия газ, докато колегата му за околната среда Петер Алтмайер изразява силни резерви. "Предполагаемите резерви от шистов газ се намират в гъстонаселени райони, където не може да се разглежда възможността за разработката им, докато различните обвинения и повдиганите въпроси не бъдат отхвърлени", посочва той. Германските резерви се намират главно в западната провинция Северен Рейн-Вестфалия, най-населената в страната, както и в провинция Долна Саксония - на север.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg