EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: По-строги фракинг правила

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: По-строги фракинг правила

mail13:30 | 06.02.2013прегледи 664 коментарикоментари 0


Горната камара на германския парламент /Бундесрата/ прие резолюция, с което призовава правителството на германския канцлер Ангела Меркел да затегне правилата за оспорвания метод хидравлично разбиване за добиване на шистов газ, предаде Ройтерс. Бундесратът, представляващ 16-те германски провинции, призовава в резолюцията си да се направи оценка на последиците за околната среда от хидравличното разбиване и да се проведе общонародно допитване, преди да се започне прилагането на метода.
Резолюцията беше предложена от провинциите, ръководени от опозицията във федералния парламент /социалдемократите и Зеление/. Разрешителните за фракинг /хидравлично разбиване/, издавани от отделните провинции, ще се отпускат само ако стане абсолютно ясно, че няма рискове за водоснабдяването, се посочва в резолюцията.

В САЩ фракингът доведе до истински взрив в добива на шистов газ и направи страната по-малко зависима от газови доставки. Това промени световната карта на газовите потоци. Германия може да произвежда само 14 процента от природния газ, който потребява. Шистовият газ може да й помогне да бъде по-енергийно независима.
Германският федерален институт за геоложки науки и природни ресурси прогнозира, че от 0,7 трилиона до 2,3 трилиона кубични метра газ могат да бъдат добити чрез фракинг, като повечето от тези количества се намират в северните германски  равнини. Фракингът е технологията за извличане на газ от скални пластове, при която се използва "коктейл от химикали, пясък и вода под високо налягане".
Германия засега няма национални правила за фракинга. Всяка провинция решава сама дали да издава разрешително. В последно време провинциите обаче спряха да издават документа. Някои други европейски страни, в това число Украйна, Великобритания и Полша също започнаха да проучват възможностите за добив на шистов газ.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg