EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия не притиска Ирландия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия не притиска Ирландия

mail17:00 | 19.11.2010прегледи 459 коментарикоментари 0


Освен това Германия подкрепя политиката на ирландското правителство и се доверява на мерките за стабилизиране, които Дъблин взема, допълни говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.Германското правителство не упражнява абсолютно "никакъв натиск" върху Ирландия, заяви днес неговия говорител Щефен Зайберт, цитиран от Франс прес. Той увери Дъблин в подкрепата на Берлин за неговата политика на бюджетно укрепване.
"Германското правителство не упражнява никакъв натиск, нито върху данъчната политика, нито по въпроса дали Ирландия би трябвало да поиска помощ от европейския фонд за подпомагане", отбеляза Зайберт на редовна пресконференция на правителството.
Освен това Германия подкрепя политиката на ирландското правителство и се доверява на мерките за стабилизиране, които Дъблин взема, допълни Зайберт.
Тези мерки се съдържат в четиригодишна програма, която се очаква ирландското правителство да представи в началото на декември.
Ирландия е притискана от европейските си партньори да приеме помощ от фонда за подпомагане, създаден за тази цел в еврозоната през пролетта, за да бъдат успокоени финансовите пазари, отбелязва АФП.
Запитан дали Ирландия би трябвало да вдигне корпоративния си данък говорителят, цитиран от Reuters, отбеляза, че ирландското правителство решава този въпрос.
Планът на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) за подпомагане на Ирландия вероятно ще се появи идната седмица заедно с или малко след обявяването на четиригошидната схема за икономии на Дъблин, съобщиха днес източници от ЕС, цитирани от Reuters.
Ирландският министър на общностите, селските въпроси и келтските райони Пат Кери съобщи днес, че четиригодишният финансов план на правителството за спестяване на 15 милиарда евро от 2011 до 2014 година ще бъде обявен в началото на следващата седмица.
Дъблин обсъжда пакет заеми от десетки милиарди евро от ЕС и МВФ, за да подкрепи най-вече разклатения финансов сектор на страната.
Банките в Ирландия са изключени до голяма степен от пазарите за заеми заради опасения, свързани с платежоспособността им. Те почти изцяло зависят от средства от
Европейската централна банка, които достигнаха 130 милиарда евро към края на октомври, плюс допълнителни 35 милиарда евро от ирландската централна банка.
Източници от ЕС казаха пред Reuters, че Ирландия вероятно се нуждае от помощ на стойност между 45 милиарда и 90 милиарда евро в зависимост от това дали ще поиска помощ само за банките си или и за държавния си дълг.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg