EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испания и Португалия отказват финансова помощ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испания и Португалия отказват финансова помощ

mail11:17 | 19.11.2010прегледи 701 коментарикоментари 0


Властите в Испания Португалия побързаха да се разграничат от дълговата криза в Ирландия като заявиха, че локалните им финансови проблеми могат да бъдат решени без приемане на извънредни спасителни мерки, каквито бяха обсъдени в Ирландия от представителите на Европейския съюз и Международния валутен фонд, съобщи К2Капитал.
Испанският премиер Хосе Луис Родригес Сапатеро заяви в парламента, че правителството изцяло е готово да намали бюджетния дефицит и да реформира пенсионната система на страната. Финансовият министър на страната Елена Салгадо потвърди, че не вижда причини за сравнение на Испания с Ирландия или Португалия.
„Условието за намаляване на дефицита, което трябва да бъде изпълнено в срок и от което зависи доверието в нашата икономика, ще помогне за продължаване по пътя на икономическия подем и ръст на заетостта,” коментира Сапатеро.
Португалия, чиято икономика е шест пъти по- малка от тази на Испания, крие по- малък потенциал от системни рискове, но разглежда инвеститорите като възможни източници на кредитен риск, което да доведе до споделяне на съдбата на Ирландия и Гърция.
Португалският премиер Фернандо Тешейра дос Сантос заяви, че Лисабон може да финансира дълга си и правителството на страната няма намерение да се обръща към международните институции за помощ. Алтернативен план за възстановяване от кризата дори не се разглежда. За разлика от Ирландия, Португалия не е пострадала от краха на жилищния пазар и има банков сектор, който се отличава с добра капитализация, подчертават управляващите в Португалия.
Икономисти от страната предупредиха, че най - сериозното изпитание на кредитния потенциал ще дойде в началото на следващата година, когато правителството ще трябва да намери по- голямата част от необходимото за годината кредитиране, което се оценява на около 20 млрд. евро.
В същото време преговорите между Ирландия и съвместната мисия на Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ) се съсредоточиха върху начините, по които да бъде намален мащабът на ирландските банки, възприемани като твърде големи и зависими от финансирането на Европейската централна банка (ЕЦБ), предаде Ройтерс, цитирайки днешния брой на в. "Айриш таймс".
Изданието посочва, че един от вариантите, които се обсъждат, е възможността да бъдат разпродадени второстепенните активи на ирландските банки.
За да бъдат привлечени купувачи, би могло да се дадат гаранции, покриващи потенциалните кредитни загуби, или да се постигне споразумение за разделяне на загубите, пише вестникът.
Вчера представители на Европейската комисия, ЕЦБ и МВФ пристигнаха в Дъблин, за да преговарят с ирландското правителство за приемане на план за спасяване на банките в страната и избягване на финансова криза в еврозоната.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048