EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Мрачни перспективи за жилищното строителство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Мрачни перспективи за жилищното строителство

mail14:02 | 13.12.2023прегледи 394 коментарикоментари 0


Тъмните облаци продължават да се трупат над жилищното строителство в Германия, тъй като все повече местни фирми се оплакват от липса на поръчки. Това разкриват получените днес в БТА данни от най-новото проучване на мюнхенския икономически институт "Ифо". Според него 49,1 процента от германските строителни компании този месец са се оплакали от липса на поръчки, докато през ноември са били 48,7 процента.

Така през декември делът на германските компании за жилищно строителство, които съобщават за липса на поръчки, нараства за осми пореден месец.

За анулирания на поръчки са докладвали 21,5 процента от компаниите, взели участие в проучването. През ноември делът на фирмите с подобни оплаквания е бил 22,2 процента.

"Високите строителни разходи и текущото ниво на лихвите карат много строители да се отчайват. Много проекти просто вече не се изплащат при тези условия и трябва да бъдат отложени или отменени", казва Клаус Волрабе, ръководител на проучванията в "Ифо".

Новите поръчки са толкова слаби, че застрашават някои компании. 11,1 процента от фирмите са съобщили, че изпитват финансови затруднения спрямо 9,9 процента през октомври.

Бизнес климатът достигна минус 54,6 пункта - най-ниско равнище, откакто се води съответното проучването през 1991 г. Това е поредното влошаване. "Настроенията сред анкетираните компании остават "вледенени", коментира Волрабе и добавя: "В момента не се вижда подобрение".

По-голямата част от проучването на "Ифо" е проведено през първата половина на ноември, което означава, че все още не е ясно как изпадналият в несъстоятелност гигант в сектора на недвижимите имоти "Сигна" (Signa) ще се отрази на настроенията./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg