EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия: Изостря се недостигът на кадри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Изостря се недостигът на кадри

mail16:57 | 01.04.2024прегледи 787 коментарикоментари 0


Недостигът на квалифицирана работна ръка в Германия напоследък се е изострил най-силно в транспортния сектор. Това сочи проучване, публикувано от Центъра за компетентност за осигуряване на квалифицирана работна ръка (Kofa) на Института на германския бизнес (IW) и цитирано от ДПА. 

Най-голямото увеличение в недостига на служители - с 89 процента на годишна основа - се наблюдава при водачите на автобуси и трамваи. Тук 3594 позиции не са могли да бъдат заети от кандидати с необходимата квалификация. 

Недостигът се е увеличил с почти 80 процента до 2265 места за специалисти в сигналните кутии и експлоатацията на транспортните съоръжения и с 45 процента до над 4000 места при машинистите на влакове.

Авторите на проучването обясняват рязкото увеличение на недостига най-вече с повишеното търсене на квалифицирана работна ръка. 

"Увеличаването на недостига на умения в транспортните професии е тясно свързано с прехода към мобилност. Усилията за укрепване и съживяване на железопътния и обществения транспорт стимулират търсенето на квалифицирани работници", посочи икономистът Юрек Тидеман. 

Неблагоприятната тенденция се задълбочават и от демографските промени - много работещи в  сектора ще се пенсионират през следващите няколко години.

Като цяло през 2023 г. недостигът на квалифицирани кадри в Германия леко е намалял - с подходящо квалифициран персонал не могат да бъдат запълнени 570 000 свободни работни места, което е с почти 10 процента по-малко спрямо предходната година. Въпреки това той остава на много високо ниво, отбелязва Тидеман. 

Според проучването най-голям недостиг на квалифицирана работна ръка продължава да има в сферата на здравеопазването, социалните услуги и образованието. 

Предвид трудната икономическа ситуация експертите прогнозират, че недостигът на квалифицирана работна ръка ще продължи да намалява и през текущата година. /БТА


Тагове: Германия, кадри
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1055