EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия готви "студен душ" за Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия готви "студен душ" за Гърция

mail15:30 | 28.02.2011прегледи 758 коментарикоментари 1


"Студен душ" за Гърция предвещава германският план за преструктуриране на еврозоната, за който индикации бяха дадени миналата седмица, след като германската централна банка (Бундесбанк) отхвърли идеята за емитиране на еврооблигации и за получаване на заеми от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), които да бъдат използвани за обратно изкупуване на държавни облигации на силно задлъжнелите страни като Гърция.
Бундесбанк отхвърли също и възможността за намаляване на лихвите по кредитите, като това е знак за позицията, която Германия ще заеме на Европейския съвет през март, пише атинският в. "Катимерини".
Вестникът коментира, че това става в доста критичен момент за Гърция, която в следващите пет години ще трябва да погасява астрономическата сума от 185,3 млрд. евро, равняваща се на около 80 на сто от БВП на страната. А тези погасявания ще се окажат невъзможни, дори работещите в Гърция да получават заплати като в Бангладеш, допълва "Катимерини".
Изданието цитира доклад на европейски икономисти от миналата седмица, в който те предупреждават за рязко нарастване на гръцкия дълг въпреки предприетите от правителството радикални мерки за икономии и че кредиторите на страната трябва да имат готовност да зачеркнат поне 30 на сто от исканията към Гърция във връзка с предоставените й заеми.
Същите икономисти прогнозират, че е твърде възможно Гърция в крайна сметка да бъде принудена да напусне еврозоната, тъй като заради огромния си държавен дълг, който вече възлиза на около 150 на сто от БВП, тя няма да може да излезе на пазарите, за да се сдобие с допълнителни спасителни кредити. Те смятат, че връщането на Гърция към националната валута - драхмата, ще е най-малкото зло при преодоляване на кризата с дълга и конкурентноспособността, пише още гръцкият вестник.


 


 
Коментари
 
Оги - 28-02-2011 г. 16:12:47

" А тези погасявания ще се окажат невъзможни, дори работещите в Гърция да получават заплати като в Бангладеш" Така трябва наистина да стане! Сваляне на заплатите с 70% и вдигане на данъците. България мина по тоя път и никой не помогна, още не можем да стъпиме здраво, измъчихме се. А тия ревът и се молят...който пие узо, трябва да си плаща! Да подкрепим Германия, никаква помощ за маляките!!!

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg