EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Влошена бизнес активност

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Влошена бизнес активност

mail16:05 | 25.03.2019прегледи 623 коментарикоментари 0


Общата бизнес активността в еврозоната нарасна слабо през март благодарение на известна стабилизация в сферата на услугите, но при изненадващо силно свиване на промишлената активност в Германия, показват предварителни резултати от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през март до 51,3 пункта от 51,9 пункта месец по-рано, докато очакванията на финансовите пазари бяха за слабо повишение до 52,0 пункта.

Индексът PMI, измерващ активността в промишленият сектор обаче спадна до 7-годишно дъно от 47,6 пункта (най-ниско ниво от април 2013-а година) при прогноза за слабо повишение до 49,5 пункта от 49,3 пункта през февруари. По този начин индексът остава на негативна територия (под важното ниво от 50 пункта) за втори пореден месец, което е ясен знак за задълбочаване на тенденцията на свиване на активността в промишлената сфера. Индексът, оценяващ самото промишлено производство, пък се понижи до близо 6-годишно дъно от 47,7 пункта спрямо 49,4 пункта през февруари, докато индексът на новите промишлени поръчки се срина от 46,3 пункта до 44,5 пункта, достигайки най-ниско ниво от края на 2012-а година насам.

В същото време аналогичният индекс за сферата на услугите оправда очакванията на финансовите пазари, понижавайки се слабо до 52,7 пункта от 52,8 пункта през февруари.

Рязкото влошаване на промишлената активност се отразява негативно на общите бизнес нагласи в еврозоната, като съответният индекс на бъдещите очаквания се понижи през март до 59,9 пункта от 60,6 пункта месец по-рано.

Основна причина за доста слабото бизнес проучване на агенция Markit оказва драматичният по-нататъшен спад на промишлената активност в Германия при изненадващо свиване на общата бизнес активност във Франция.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в Германия, се понижи през март до 51,5 пункта (най-ниско ниво от юни 2013-а година) при очаквания за негова стабилизация на февруарското ниво от 52,8 пункта в резултат на драматичен спад на PMI индекса в промишлеността до 44,7 пункта от 47,6 пункта месец по-рано (и прогноза за индекс на ниво от 48,0 пункта). Това представлява свиване на промишлената активност в Германия за трети пореден месец (индекс под важното ниво от 50,0 пункта) до най-ниско ниво от август 2012 година насам.

Активността в германската сфера на услугите все още продължава да се разширява, въпреки че съответният PMI индекс за март се понижи до 54,9 пункта от 55,3 пункта през февруари. Според агенция Markit немската икономика може да избегне една по-всеобхватна рецесия, докато секторът на услугите продължава да нараства.

Предварителният общ PMI индекс на Франция за март пък се понижи изненадващо обратно под важното ниво от 50 пункта до 48,7 пункта от 50,4 пункта през февруари, като за разлика от Германия е отчетено свиване както в промишлеността, така и в сферата на услугите. Френският промишлен PMI индекса се понижи до 49,8 пункта от 51,5 пункта месец по-рано и очаквания за 51,4 пункта, докато индексът, измерващ активността в сектора на услугите, се понижи изненадващо през март до 48,7 пункта от 50,2 пункта през февруари при прогноза на финансовите пазари за негово повишение до 50,6 пункта. Агенция Markit отбеляза, че днешните предварителни данни показват, че възстановяването на френския бизнес изглежда се изчерпа и че "определено има риск от нов икономически спад".

"Промишленото производството очевидно е основната сфера на слабост в общата бизнес активност в еврозоната и за момента представлява сериозен повод за загриженост. Производственият спад набира скорост и вероятно ще действа като все по-голяма спирачка пред икономическото развитие през второто тримесечие", посочи Крис Уилямсън, главен бизнес икономист в агенция IHS Markit.

Според него досегашните PMI индекси предполагат, че БВП на еврозоната ще нарасне през първото тримесечие с 0,2% спрямо последните месеци на 2018 година.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4092