EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия верен партньор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия верен партньор

mail16:00 | 03.08.2012прегледи 533 коментарикоментари 0


„България е особено важна страна не само за Германия, но и за целия регион, защото, за разлика от други държави, има солидна бюджетна политика и сериозни политически успехи. Бюджетната политика и ниската задлъжнялост в България и Германия могат да бъдат за пример и за други държави в Европа.” Това каза президентът на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари проф. Ханс Хайнрих Дрифтман след среща с министър-председателя Бойко Борисов.

„Имаме голямо доверие на България и вярвам във възможностите за оптимизиране на нашите отношения”, каза още Дрифтман и подчерта, че България, както и страните от Югоизточна Европа, могат да привличат германски фирми с подходящи и честни рамкови условия.
„Разговаряхме по различни теми – как и по какъв начин българската и германската икономики и индустрии да си сътрудничат по-добре и съответно да привлечем повече немски инвестиции в България”, каза след срещата българският правителствен ръководител.
„Да, има теми, по които не можахме да постигнем съгласие или примерно да не ни харесват”, коментира още Борисов и даде за пример намаляването на цената на т.нар. „зелена енергия”, касаещо и немски компании, инвестирали в изграждането на фотоволтаици у нас. „Важното обаче е, че има много голямо доверие, много голямо приятелство и много голямо разбиране между България и Германия”, допълни още премиерът. Той подчерта, че интересът на българските граждани е основен аргумент във водената от правителството политика.
„Десетки немски компании работят прекрасно в България, в много области”, каза министър - председателят и посочи редица немски фирми, работещи в рудодобива, автомобилното производство, заводите за седалки, еърбеци, ел.кабели за автомобили, заводи за автомобилни стъкла, за носачи, за климатици. „Убеден съм, че в следващите една-две години някой голям завод за автомобили ще инвестира в България, тъй като, страната ни е с най-ниските данъци в Европейския съюз; много е подходяща за инвестиции; има стабилна политическа система и съответно добър инвестиционен климат”, беше категоричен г-н Борисов. По думите му желанието на правителството е да се инвестира в заводи и в производство, където се разкриват стотици и хиляди работни места.
По време на срещата беше обсъден и въпросът за възможността немската компания „Сименс”, към която страната ни има финансови задължения за закупени преди години влакове, да участва в приватизацията на БДЖ „Товарни превози” за сметка на този дълг.
Разгледани бяха и възможностите за сътрудничество в областта на образованието и стимулиране на заетостта и намаляване на младежката безработица чрез различни варианти за включване в образователния процес на големи индустриални предприятия./МС
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg