EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Германия: Бизнес доверие, цени & Гърция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Бизнес доверие, цени & Гърция

mail13:29 | 28.07.2015прегледи 1721 коментарикоментари 0


Бизнес доверието в Германия нарасна през юли изненадващо рязко, тъй като немските компании повишиха своите бизнес очаквания с оглед на намаляващи техни опасения относно развитието на гръцката дългова криза.

Индексът на икономическия институт IFO, базиран на месечно проучване сред 7 хиляди компании и определящ нивото на бизнес климата в Германия, скочи през юли до 108,0 пункта от 107,5 пункта през юни (възходяща ревизия от 107,4 пункта) и при прогноза за понижение до 107,2 пункта. Това представлява подобрение на немския бизнес морал за пръв път от три месеца насам и след като през март индексът Ifo удари връх от 108,6 пункта (най-високо ниво от юни 2014 година).

Индексът, измерващ текущите бизнес условия в Германия, скочи рязко до 113,9 пункта от 113,1 пункта през юни и при прогноза за понижение до 112,9 пункта.

Индексът на IFO института за бъдещите бизнес очаквания през следващите шест месеца се подобри през юли до 102,4 пункта при прогноза за понижение до 101,8 пункта от 102,0 пункта през предходния месец - първо подобрение на бизнес перспективите след три поредни месеца на тяхно влошаване.

От института Ifo посочиха, че подобрението на бизнес доверието се дължи на по-добрите перспективи пред разрешаването на гръцката криза. В същото време президентът на Ifo института Ханс-Вернер Зин отбеляза, че историческото споразумение за ядрената програма на Иран е оказало позитивно влияние върху очакванията на немската химическа индустрия.

Той отново подчерта, че силното вътрешно потребление остава основен двигател за растежа на немската икономика. Ханс-Вернер Зин обаче допълни, че през следващите месеци не се очаква голям импулс в немския износ с оглед на охлаждащата се китайска икономика и избледняващия позитивен ефект от по-евтиното евро.

Днешното доста солидно проучване на института Ifo изглежда в противоречие с останалите важни бизнес проучвания в Германия. По-рано този месец германският икономически институт Zew отчете спад на инвеститорското бизнес доверие в страната през юли до 8-месечно дъно, докато агенция Markit отбеляза влошаване както на общата, така и на активността в промишления и в сектора на услугите на Германия в началото на второто полугодие.

Цените на внос в Германия регистрираха през юни поредно понижение и при това с по-силно от очакваното темпо, показват днешните данни на Федералната статистика Destatis.

Германските импортни цени се понижиха през юни с 0,5% на месечна база при прогноза за спад с 0,3% и след понижение с 0,2% през петия месец на годината.

На годишна база цените на внос регистрираха спад с 1,4% (спрямо юни 2014-а) след понижение с 0,8% през май и при прогноза за понижение с 1,3 процентни пункта. По този начин германските импортни цени се понижават непрекъснато (на годишна база) от януари 2013-а година насам.

Импортните цени без тези за енергия нараснаха през юни с 2,6% на годишна база, докато енергийните цени се сринаха с 23,9 процентни пункта.

В същото време експортните цени на Германия се понижиха с 0,1% на месечна база след спад с 0,2% през май, като на годишна база нараснаха за с 1,3% (спрямо юни 2014-а) след повишение с 1,4% през петия месец.

Поредното понижение на импортните цени на годишна база е сигнал за липса на инфлационен натиск във водещата икономика в еврозоната, като техният спад за втори пореден месец (на месечна база) може да постави под въпрос сигналите, че инфлацията в Германия вече оформи стабилно дъно, от което да започне да се подобрява.

Все по-голям брой германци искат Гърция да остане в еврозоната, показват резултати от последна анкета, публикувана в края на миналата седмица, след като по-рано този месец Атина постигна споразумение с кредиторите си да получи нова средносрочна финансова подкрепа в замяна на провеждане на непопулярни реформи.

Изследването е факт след многократни изявления от страна на германския канцлер Ангела Меркел, че евентуален сценарий "Grexit" ще доведе до истински хаос, докато по същото време финансовият министър Волфганг Шойбле продължава да защитава своя идея за петгодишен "таймаут" за Гърция от нейното членство в еврозоната.

Публикувано от телевизия ZDF проучване на агенция Politbarometer показва, че 50% от германците искат Гърция да остане в еврозоната в сравнение с 41% на това мнение при аналогична анкета, проведена в началото на юли, когато беше и разгара на гръцката дългова криза.

Същото проучване обаче установява, че цели 71% от анкетираните 1304 германци вярват, че Гърция няма да може да избегне фалит дори и при сключване на третата спасителна финансова програма.

Трябва да се има предвид, че Германия е най-големият кредитор на властите в Атина по предишните две спасителни програми в размер от близо 240 млрд. евро.

Проучването на агенция Politbarometer също така показа, че има висока степен на недоверие сред германците към правителството на Алексис Ципрас. Цели 73% от анкетираните не очакват Гърция да успее да осъществи договорените с кредиторите мерки за реформи.

Германците са разделени по въпроса за това дали са съгласни с най-новия (третия) спасителен пакет в размер до 86 млрд. евро, като 49% от тях вярват, че споразумението е лошо, докато 48% заявяват, че е добро.

Според едва 22% от участниците в това последното проучване мерките за реформи, на които се съгласиха гръцките власти в замяна на по-нататъшна външна финансова подкрепа, са били прекалено жестоки, докато 50% от запитаните са посочили, че мерките са подходящи и 20% смятат, че те не са достатъчно тежки.
/Финансов портал на БНР
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg