EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Германия: 5,3 млрд. евро бюджетен излишък

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: 5,3 млрд. евро бюджетен излишък

mail10:35 | 15.01.2018прегледи 6008 коментарикоментари 0


Бюджетният излишък на Германия за 2017 година възлиза на от 5,3 млрд. евро, което е четвърта поредна година на позитивен бюджетен баланс, показват данните на германската статистика Detatis. Фискалната ситуация на федералното правителство е добра, но парите не растат по дървета, заяви за "Уолстрийт Джърнъл" висш служител в министерството на финансите, пожелал анонимност.

Министерството на финансите заяви, че силната икономика, по-високите данъчни приходи и по-малкото трансфери към Европейския съюз са помогнали за постигането на бюджетен излишък за четвърта поредна година.

Бюджетният излишък ще бъде добавен към предвидените средства за приспособяване и интегриране на приблизително 1,3 млн. емигранти, търсещи убежище, които пристигнаха в Германия от 2015 година насам, като свободните резерви достигнаха почти 24 млрд. евро в рамките на последните четири години.

Новината е факт в момент, когато консерваторите на канцлера Ангела Меркел и техните конкуренти - социалдемократите на Мартин Шулц успяха да постигнат в петък предварително споразумение за формиране на ново коалиционно правителство. Споразумението предвижда около 46 млрд. евро за нови разходи.

Преговарящите страни планират основно да се разпределят повече средства към държавните пенсии и увеличаване на социалните помощи. Предварителното споразумение включва и данъчни облекчения за гражданите в размер на 10 млрд. евро в продължение на четири години (до 2021 година), което според анализатори обаче е по-малко от очакваното и от това ще се възползват само нископлатените германци.

Destatis представи данни, според които икономиката на Германия нарасна с 2,2% през 2017 година благодарение най-вече на възходящия пазар на труда и увеличаването на държавните разходи.

Общите държавни разходи през миналата година са достигнали 331,0 млрд. евро, или с 1,9 млрд. евро повече от заложените в бюджета на страната, докато данъчните приходи са надвишили заложените в бюджетната рамка с цели 8,3 млрд. евро.

Потенциалните коалиционни партньори вече заявиха многократно, че имат за цел да постигнат балансиран бюджет до 2021 година.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg