EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия - на прага на рецесия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия - на прага на рецесия

mail18:40 | 28.07.2022прегледи 909 коментарикоментари 0


Бизнес доверието в Германия се е влошило повече от очакванията през юли, достигайки до двегодишен минимум на фона на опасенията за по-високи цени на енергията и перспективата за възможен недостиг на газ. Това съобщиха световните агенции, цитирайки изследване Мюнхенският институт за проучвания "Ифо".

Индексът на бизнес доверието в страната намаля до 88,6 пункта през юли от 92,2 пункта през миналия месец. Икономистите прогнозираха спад до 90,1 пункта. Така той отчете спад за втори пореден месец, като достигна до най-ниското си ниво от юни 2020 г.

По-лошите резултати се дължат на намалени очаквания от страна на бизнеса за перспективите си през следващите шест месеца. Също така компаниите са по-малко доволен от текущото си състояние.

Компаниите очакват бизнес условията да станат много по-трудни през идните месеци, според изявление на института "Ифо", комуто експерти, цитирани от Асошиейтед прес, предупреждават: "По-високите цени на енергията и заплахата от недостиг на газ тежат върху икономиката. Германия е на прага на рецесия".

Доставките на природен газ през тръбопровода "Северен поток-1" от Русия до Германия бяха възобновени по график миналата седмица след 10-дневно спиране за поддръжка на съоръжението. Въпреки това то все още работи само с 40 на сто от пълния си капацитет. Перспективата за бъдещи доставки от Русия, която наскоро представляваше източник на около една трета от газовите доставки за страната, е несигурна.

Проучването на "Ифо" се основава на допитване на около 9000 германски компании в различни бизнес сектори.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg