EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Германия - 90% ръст на БГ сезонни работници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия - 90% ръст на БГ сезонни работници

mail16:50 | 20.03.2012прегледи 563 коментарикоментари 0


Броят на българските сезонни работници в Германия през 2011 година е нараснал с около 90% спрямо 2010 година, съобщи за "Хоризонт" д-р Тинка Троева, трудово аташе в посолството ни в Берлин:

За 6 месеца в една календарна година те могат да работят без разрешение за работа. Това включва и групата на ниско квалифицираните работници. До 31 декември 2011 година бяхме в условията на задължително изискване за разрешение за работа и за сезонните работници. Сега вече това не е така. Те могат сами и директно да се договарят с германските работодатели в областта на ресторантьорство, хотелиерство, селско стопанство, горско стопанство - областите на сезонната заетост.

Германският съюз на синдикатите и двата ни синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" подписаха в Берлин първото по рода си в Европейския съюз споразумение за защита на синдикалните права на сезонни работници. Българите, работещи на срочен договор в Германия, ще ползват пълна защита, наравно с местните, и така се избягва експлоатацията им и възможността да не им се плащат пълните осигуровки. Подписването на договора стана в рамките на провеждаща се в Берлин конференция за трудова мобилност. /БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg