EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ГЕРБ &АБВ: Различията остават

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ГЕРБ &АБВ: Различията остават

mail11:22 | 23.10.2014прегледи 1864 коментарикоментари 0


След близо два часа разговори, консултациите между ГЕРБ и АБВ приключиха. Срещата между преговорните екипи на двете политически формации започнаха в 09.00 часа. В централата на ГЕРБ от АБВ пристигнаха Румен Петков, Ивайло Калфин, Росица Янакиева и Кирил Цочев. Срещата е част от втория етап на преговорите, които ГЕРБ инициира за съставяне на правителство в рамките на 43-то Народно събрание.

Ние запазихме различните си позиции и разяснихме, че нашите усилия в момента са да търсим подкрепа за едно дясноцентристко управление и не се отказваме от това. Затова принципните ни различия остават. Това обаче не е препятствие пред възможността да търсим общи решения по много важни за държавата въпроси. Това каза пред журналисти Румяна Бъчварова от ГЕРБ, след проведените втори консултации с АБВ. „Има две теми, по които постигнахме принципно сближаване на позициите и едната е реформа в правосъдната система и другата е реформа в сферата на сигурността - много важни и ключови теми за страната", каза още Бъчварова.

По отношение на коалицията, която колегите от ГЕРБ имат отговорността да направят, разговорите продължават. Ние настояваме относно мнението си, което сме изразили не веднъж и го повторихме - че тази ситуация в държавата предполага за нас максимално широка коалиция, включително с участието на Социалистическата партия.Това каза пред журналисти Ивайло Калфин от АБВ след срещата. „Една такава коалиция, ще означава, че всеки поема част от отговорността, което мисля, че всички ние трябва да направим за стабилността на държавата, за потвърждаване на нейната евроатлантическа ориентация и европейските приоритети, които имаме. Това е изключително важно нещо, стоим на това мнение", посочи Калфин. „Това, което за нас е изключително важно, което подчертахме и с което се явяваме на тези разговори е, че има изключително сериозни проблеми в държавата, свързани с нейната финансова стабилност и с предстоящата зима, които предполагат национално отговорни решения. Призоваваме не за първи път политическите сили в парламента да оставят за малко на страна партийните си програми и да потърсим това, което е важно за държавата за следващите месеци, до края на годината”, коментира Калфин и допълни, че в момента се прави това, което не се е случило по време на изборната кампания - уточняват се политически позиции, прилики и разлики.

Източник: Агенция Фокус
Снимка: ГЕРБ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg