EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Георги Ангелов:Тотю е магьосник (обаче за кратко)

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Георги Ангелов:Тотю е магьосник (обаче за кратко)

mail13:57 | 26.10.2010прегледи 914 коментарикоментари 1


Ikonomika.org
Днес /б.р. вчера/ разбираме следното от пресконференция на министър Тотю Младенов и шефката на НОИ Христина Митрева:
- по личните сметки на осигурените в професионалните фондове няма достатъчно средства и съответно не могат да плащат достатъчно високи пенсии
- затова държавата ще ги национализира, ще събере парите в един общ фонд и с тези пари ще плаща високи пенсии
Е, как става това, се пита в задачката? Със същото количество пари Тотю Младенов може да плаща в пъти по-високи пенсии отколкото могат да плащат пенсионните фондове.

Забележете:
- броят на осигурените/внасящите вноски остава същият
- броят на получаващите пенсия остава същият
- управлението на парите ще се извършва по абсолютно същия начин (вкл. ще се запазят същите инвестиции)
- набраните до момента средства остават същите

Преди и след национализацията всичко е едно и също – парите са едни и същи. Но по някакъв потаен и чудноват начин след национализацията ще могат да се плащат многократно по-високи пенсии със същите пари.
Дори нещо повече, бихме очаквали след национализацията нещата да се влошават, защото прозрачността намалява драстично. НОИ е тотално непрозрачна институция, а когато непрозрачна държавна институция управлява пари, вероятността за злоупотреби е огромна. Отделно, национализацията вреди на бизнес средата, т.е. ще има по-бавно икономическо развитие, по-малко инвестиции, по-малко работни места, по-малко бюджетни приходи (вкл. по-малко приходи от осигуровки). Т.е. при по-лоши условия след национализацията някак си ще се плащат по-високи пенсии.
Значи, стигаме до извода, че Тотю е магьосник. От малко прави много, от нищо прави нещо. Каква тогава е неговата магия? Много просто - той ще изхарчи натрупаните в професионалните фондове пари, за да изплаща високи пенсии до края на мандата. След това парите ще свършат, ще се отвори огромен дефицит в национализирания фонд, но това вече няма значение за Тотю, защото на власт ще е друго правителство.
С две думи – магията на Тотю е да се похарчат натрупаните пари до края на мандата – "след нас и потоп". Ето още един аргумент против национализацията. Национализират ли се парите, те ще бъдат прахосани до края на мандата вместо да се трупат за плащане на пенсии.
Вярното решение е друго – премахване на привилегиите за супер ранно пенсиониране и въвеждане на един много прост принцип: "който иска да се пенсионира по-рано, трябва да спести съответните средства, за да финансира ранното си пенсиониране" (това някои правят и в момента, а други искат да минат между капките). Т.е. не национализация на лични спестявания, а насърчаване на повече лични спестявания. Особено важно е този принцип да се прилага за полицаи, военни и др.под., които въобще не внасят никакви осигуровки (още по-малко осигуровки за ранно пенсиониране).

 

 


 
Коментари
 
измамен - 26-10-2010 г. 15:01:31

Напълно вярно и кучетата го разбраха.Имам 23 год. 1 кат.,имам няколко хиляди лева по лична партида.Не съм полицай,не съм военен работодателят е плащал плащал съм и аз нямам нито ден без осигуровки.профсъюзите ни продадоха.Не искам парите на мое име да се ползват от друг освен мен и моето семейство.Б.Б. е страхотен манипулатор.Говори за 50 лв. за миньорите.Не казва обаче че това е допълнение към пенсията от НОИ където 1 и 2 кат.също правят отчисления.Комунизмът се завръща и то от хора които постоянно се бият в гърдите че са антикомунисти .Следваща стъпка-има пари в банките.Все пак трябва да се изкара мандата.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg