EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Гените на кралете

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гените на кралете

mail15:20 | 03.12.2019прегледи 799 коментарикоментари 0


За първи път изследователите потвърдиха, че могъщата династия на Хабсбургите, която управлява Испания в продължение на двеста години, се е изродила поради тясно свързаните бракове, пише РИА Новости.

Родените в това кралско семейство деца умирали малки или притежавали голямо количество наследствени болести, които ги превърнали в инвалиди. Но монарсите настоявали за сключването на такива бракове за запазването на властта вътре в семейството. Но това не е било характерно само за Хабсбургите. Историята показва не малко примери, когато кръвосмешението довежда могъщи династии до разпадане.

В Древен Египет, фараоните, които се представяли за деца на бога Слънце, използвали кръвосмешенията и тясно свързаните бракове. Смятало се, че полубоговете не могат да свържат кръвта си с обикновени хора. В резултат на това се раждали деца в лошо здравословно състояние и с очевидни патологии. Потомъкът на боговете имал изпъкнала долна челюст и цепнато небце. Според компютърна томография владетелят страдал от некроза на костите на краката, а левият му крак в областта на глезена и стъпалото бил толкова огънат, че можел да се движи само с бастун. Също така фараонът е имал много тесни рамене и широки бедра.

Епилепсия, проблеми със скелетното развитие и интелигентността, огромна долна устна и изпъкнала брадичка-така е изглеждал последният крал на Испания от династията на Хабсбургите, Карл II. Той е роден от брак между чичо и племенница и вместо да има 32 предци в петото поколение, той е имал само десет. В същото време осем от тях са също в близки роднински връзки.

В края на 19 и началото на 20 век, хемофилията (наследствена болест) поразява няколко европейски монарси наведнъж. Английският принц Леопорд, принцът на Хесен Фридрих, две испански бебета Алфонсо и Гонсало, наследникът на Руската империя. Те били хемофилици и са могли да умрат от най-малката травма или спонтанно вътрешно кървене. Много европейски принцеси са смятани за носители на опасната версия на гена, който провокира развитието на болестта при мъже. Сред принцовете, страдащи от хемофилия, синът на Виктория Леополд оцелял най-дълго. Той починал на 31-годишна възраст, което по тогавашните стандарти се счита за много добър резултат./превод: агенция Фокус


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg