EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Газпром: Южен поток с подводно отклонение към Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром: Южен поток с подводно отклонение към Румъния

mail14:59 | 08.10.2009прегледи 460 коментарикоментари 0


Като част от проекта за газопровод "Южен поток" към Румъния може да бъде построено подводно разклонение, съобщи президентът на руската газова компания Газпром Алексей Милер, цитиран от украинското онлайн издание newsme.com.ua. Румъния не е от страните, през които ще преминава газопроводът, посочи Милер, припомняйки, че в момента маршрутът на "Южен поток" е планиран през България, Сърбия и Унгария.
"Румъния проявява интерес. Това може би няма да бъде непременно транзитен газопровод, а по-скоро морско разклонение за Румъния от територията на България", уточни Милер.
Президентът на Газпром посочи, че към проекта "Южен поток" интерес проявява и Хърватия.
През втората половина на октомври - началото на ноември се планира среща с еврокомисаря за конкуренцията Нели Крус по въпроса за придобиването от Газпром на дял от 50% от австрийския газоразпределителен център и газохранилище Баумгартен. Милер определи Европейската комисия като "надстроечна структура на пазара", отбелязвайки, че Газпром заедно с други страни се явява доставчик на природен газ за европейските потребители и Комисията е длъжна да съгласува действията си с интересите на тези потребители.
Южен поток е един от основните газотранспортни проекти на Русия. Според плановете тръбата ще започне от Русия към България по дъното на Черно море, а след това ще има две разклонения.
Едното ще доставя газ на Гърция и на Южна Италия, а второто - на Сърбия, Унгария и Австрия. Трасето на газопровода засега не е окончателно определено. Стойността на проектирания газопрово, по който се планира да се транспортират 63 милиарда кубични метра синьо гориво, е близо 20 милиарда евро. С изграждането му са се заели Газпром и италианската EnI, отбелязва украинското елекронно издание.
Заради газовия конфликт между Русия и Украйна през януари 2009 година за две седмици бяха прекъснати доставките на руски газ за редица европейски страни.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg