EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Газпром" спря газа, не плащаме в рубли

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Газпром" спря газа, не плащаме в рубли

mail14:10 | 27.04.2022прегледи 1244 коментарикоментари 0


Плащането от Полша и България по договори за газ в правилната форма ще бъде основа за продължаване на доставките. Това каза пред журналисти в сряда прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков, съобщава ТАСС. На въпрос дали руският президент Владимир Путин планира да има контакти с колеги от тези страни за обсъждане на ситуацията с доставките на газ, Песков отговори: „Няма планове“.

Песков не изключи, че и други страни, освен Полша и България, няма да получат руски газ, ако не го плащат в рубли. „С наближаването на крайния срок за плащане, ако някои потребители откажат да плащат по новата система, тогава указът на президента,  разбира се, ще бъде изпълнен“, каза говорителят на Кремъл. Така говорителят на руския президент даде отговор на въпроса защо бяха спрени доставките на руски газ за България.

Хронология на събитията

 

Руските газови доставки към България продължават засега. Това заяви в сряда сутрин пред Ройтерс Владимир Малинов, изпълнителен директор на български оператор "Булгартрансгаз". Българското министерство на енергетиката обяви по-рано, че "Газпром" е информирал държавната газова компания "Булгаргаз", че ще прекрати газовите доставки от сряда, 27 април.

Доставките на синьо гориво по газопровода "Ямал - Европа" в посока от Беларус към Полша тази сутрин са били възобновени, след като по-рано газоподаването е било прекратено, сочат данните от мрежата на газопреносните оператори в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Час по-късно стана ясно, че все пак "Газпром" напълно е спрял доставките за компаниите "Булгаргаз" и ПГНиГ (PGNiG), тъй като страните не плащат в рубли за горивото, съобщи холдингът, цитиран от Ройтерс и ТАСС. 

Доставките ще бъдат спрени, докато плащанията не бъдат направени, допълни концернът. Транзитът през двете страни може да бъде спрян в случай на незаконно теглене на руски газ, предупреди "Газпром".

Събитията от вчера

Днес, 26 април, в "Булгаргаз" ЕАД е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени, считано от 27 април 2022 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Съобщението гласи:

"Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор, своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи.

След извършен анализ от страна на държавното дружество "Булгаргаз" и Българския енергиен холдинг (БЕХ) е установено, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България."

Според руските медии доставките на газ за България са спрени заради отказа на България да плаща доставките си в рубли. Новата схема изиска отваряне на сметка в долари в руска банка, която от своя страна конвертира средствата в рубли. Впрочем тази схема, както твърди и ЕК не нарушава режима на санкции към Русия, въведен от ЕС.

Реакциите

Всички доставки на природен газ към консуматорите в страната са гарантирани, минимум за един месец напред, каза пред журналисти днес министърът на енергетиката Александър Николов, след като Русия вчера обяви спиране на синьото гориво към България.

През това време ще се търсят възможности за общи доставки, трасета и количества от други държави и партньори, добави министърът. 

България е лоялен партньор на Русия по договора за доставки на природен газ и плаща редовно, посочи  Александър Николов. Очевидно спирането на газа е неизпълнение на договора за доставки от руската страна. България спазва обща позиция на ЕС за начина на плащане, каза министърът.

България е в еднаква ситуация с Полша и Литва, на които също са спрени доставките на природен газ. Това  очевидно е икономическо оръжие във войната, а не са търговски отношения, каза Николов.

"Докато съм министър България няма да води преговори под натиск, България не се продава и не се поддава на който и да е търговски контрагент", подчерта той.

България  е лоялен партньор и с всички съседни държави и партньори - България  не е Русия, каза министърът запитан дали ще спрем транзита към Сърбия и Унгария.  Така наречения "Газов ден" започва в 09:00 часа днес и ще видим дали подаването е спряно. Следва да се потвърди физически, че газът е спрян. Очаква се това да стане скоро, каза Николов.

Проблемът с новия начин на плащане, искан от Русия, е в механизма и в невъзможността за контрол от българска страна, каза Николов.

Късно снощи, на 26 април, в "Булгаргаз" ЕАД, е получено уведомление, че доставките на природен газ от "Газпром Експорт" ще бъдат спрени - считано от днес, 27 април, съобщи Министерството на енергетиката  (МЕ).

Българската страна е изпълнила изцяло задълженията си и е извършила всички плащания, изисквани по настоящия договор - своевременно, стриктно и в съответствие с неговите клаузи, съобщиха още вчера вечерта от МЕ.

Дружество "Булгаргаз" и Българският енергиен холдинг (БЕХ) са установили, че предложената от руската страна нова двуетапна процедура за плащане не е в съответствие на съществуващия до края на тази година договор и крие значителни рискове за българската страна, включително да извършва плащания, без да получи каквито и да било доставки на газ от руската страна.

Министерството на енергетиката, Българският енергиен холдинг, "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз" са предприели стъпки за алтернативни договорености за доставка на природен газ и за справяне с така създалата се ситуация. Към настоящия момент не се налагат ограничителни мерки за консумацията в България, заявиха от МЕ, веднага след съобщението  от руската страна.

„Спирането на доставките от „Газпром” в най-добрия случай означава много по-високи цени, което е пагубно за химията, металургията и стъклопроизводството. Това ще се отрази много лошо и на най-експортно ориентирания ни бранш, който дава най-много принос за българския експорт - машиностроенето, защото редица технологични процеси са на газ”. Това заяви председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

По думите му въпросът не е да изчисляваме щетите, а да ги предотвратяваме. „Имахме един месец време да осмислим и да се подготвим за новия начин на плащане, който „Газпром” основателно поиска от нас. Основателно, защото правото днес няма никакво значение – може да се блокират активи на държави, на корпорации, върховенството на правото вече не означава нищо”, коментира Велев.

Според него лесното решение в създалата се ситуация е да се открие наша сметка в рубли и в „Газпромбанк”. „Това ни дава време да се пренастроим. Не можем от днес за утре да променим нещата”, посочи той.

На топлофикациите работата не може да продължи без руските доставки. Това каза пред Би Ти Ви Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум и бивш депутат на "Има такъв народ" на Слави Трифонов. По думите му съгласно нормативните изисквания те трябва да разполагат със запас от битум.

По-важна е индустрията, защото тя изпада в шок в момента, каза експертът.

„Би трябвало, тъй като това се очакваше, България да е взела съответните мерки, най-малко да имаме готов договор за междусистемна свързаност с турската газова система, защото от там можем да получим най-бързо доставки на природен газ

И другото - суапови сделки през Ревитуса от от Гърция, макар и малки количества. На България реално погледнато сега й трябват около 1 - 1,5 милиарда най-много кубически метра газ на година. Вече в остатъка от тази година остават много по-малко. До края на тази година – може би половината", заяви Иван Хиновски.

По думите му, много е важна подготовката със съседните страни, нормативна и политическа. Над 95% от газа, който България потребява, е от „Газпром”, допълни експертът. 

„Даже бих казал, че този газ, който ние го наричаме азерски, той до голяма степен има руска компонента, така че може да се каже, че сме 95% зависими от руския газ”, отбеляза Хиновски.

Във връзка с очакваното увеличение на цената на природния газ от 1 май, припомняме ви, че „Булгаргаз” поиска 5,3 ръст, Иван Хиновски заяви, че не очаква ръст на цените.

"Ако България успее да договори ново продължение на договора, което е възможно, стига да има политическа и икономическа мъдрост, не очаквам ръст на цената на газа, защото по всички анализи и прогнози на цената на газа, в Европа се очертава тенденция на лек спад на цената на природния газ, така че не би трябвало да очакваме по-голям от искания от „Булгаргаз” ръст на цената", добави експертът.

България не е готова и няма алтернатива за спиране на руския газ. Не сме готови за такъв ход. Сравнение с Полша, която каза, че няма да плаща в рубли, при нас е невъзможно. Полша е зависима от руски газ на 40%. Те могат да си позволят това нещо. Полша ползва газ от Катар, който се доставя с танкери. Те изградиха и газопровод, свързващ полската система с Литва. Това каза за Bulgaria ON AIR председателят на Българската газова асоциация Пламен Павлов.

"Но тези, които ползват газа като суровина, няма алтернатива. Не е решение, ако има газ на цена, която ще повиши стойността на крайния продукт. Пряко засегнати ще бъдат стъкларските заводи, торовите заводи, също и рафинерията "Нефтохим". Това означава кумулативно пренасяне на проблемите в другите сектори. Торовите заводи, които ще имат суровина на висока цена, няма да бъдат конкурентоспособни, по-добре да спрат работа", заяви Пламен Павлов.

"Газът не е спрян ненадейно. Има възможност за плащане в рубли, които се превалутират, не виждам проблем това да се случи. Излязоха съобщения, че сме платили по старата сметка. Ако е така, ръководството на "Булгаргаз" носи отговорност и тя ще бъде персонална. Супер е, ако сме изпълнили всичко по договора, значи трябва да имаме газ. За мен се слага черта на целия газов сектор", коментира Павлов.

Председателят на Българската газова асоциация не вижда алтернатива на руските доставки. Хранилището в Чирен не може да бъде такава.

"Слушах, че около 17% е количеството останало в Чирен. Но трябва да отчетем, че има буфер, който не можем да ползваме за отопление. Той трябва да остане там, трябва да се запълва и с оглед на следващия отоплителен сезон, иначе няма да бъдем подготвени. В много тежка ситуация сме поставени. Аз не виждам алтернативи - газът от "Турски поток" влиза в България и след това се връща в Турция, ние го транспортираме през Гърция и Северна Македония до Унгария. Спирането на газ в "Булгаргаз" ще повлияе само на нас, но ако ние спрем да оперираме "Балкански поток", ще отрежем възможностите за алтернативен газ през Гърция от двата турски терминала", каза Пламен Павлов.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg