EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Газпром превежда 150 млн.лв. надвзета сума до 30 март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром превежда 150 млн.лв. надвзета сума до 30 март

mail15:59 | 06.03.2020прегледи 3888 коментарикоментари 0


Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов съобщи, че "Газпром" ще възстанови надвзетата сума за периода от 5 август 2019 г. до момента, която е над 150 млн. лв. Парите ще бъдат изплатени до 30 март по сметките на "Булгаргаз". Павлов призна, че в началото на преговорите "руският партньор е бил шокиран от цената, която сме поискали. С течение на времето с аргументи сме успели да убедим "Газпром".

"Булгаргаз" ще внесе предложение цената на природния газ от 1 април да бъде 26,29 лв. за мегаватчас без ДДС. Това е малко над 40 процента намаление в сравнение с действащата сега цена. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов по време на днешното заседание на Комисията по енергетиката в парламента. В момента регулираната цена на природен газ, утвърдена от КЕВР, е 44,04 лв., добави той.

Предвид развитието на газовите пазари, тази цена може да бъде и още по-ниска, прогнозира Павлов. Има очаквания през следващите месеци цената на природния газ да се намали още, предава БТА.

С "Газпром" е предоговорена формулата, по която се определя цената на природния газ. В нея преобладаващ елемент е пазарният, допълни министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов уточни, че е договорена промяна на начина на ценообразуване на природния газ. Вече преобладаващ елемент ще бъде цената, която е на европейските газови хъбове. Т.е. в края на всеки месец ще бъде определяна цената за следващия. "За този момент мисля, че ние постигнахме балансираща ценова формула", каза още Павлов.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg