EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газпром диверсифицира маршрута на Южен поток

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газпром диверсифицира маршрута на Южен поток

mail09:00 | 20.10.2010прегледи 592 коментарикоментари 0


Румънският маршрут на тръбопровода Южен поток първоначално се смяташе за алтернативен на българския. Споразумението с Румъния подтикна България да активизира преговорите с Газпром, смятат експерти, цитирани от "Газета.ру".
"Предварителното споразумение с Румъния подобри позициите на Газпром в преговорите. Сега две страни се борят за правото да получават доходи от транзита на газ", казва анализаторът Михаил Корчемкин от East European Gas Analysis. Но конкретният избор на маршрут ще бъде направен едва след като бъдат готови разчетите и Газпром ще направи този избор или в полза на България, или в полза на Румъния, посочва експертът Виталий Крюков, цитиран от "Газета ру". С други думи руският монопол се застрахова, диверсифицирайки маршрутите.
България и Румъния също не залагат единствено на Южен поток - и двете страни участват в конкурентния проект Набуко. Рмъния и Унгария откриха 47-километров участък на тази тръба, свързващ румънския град Арад с унгарския Сегед.
Българите разчитат на допълнителни бонуси от Русия за съгласието си да се включат в Южен поток. Те ще обсъждат с шефа на Газпром възможността на намаляване на цените на руския газ, посочва "Газета.ру".
Каква точно е цената сега не е известно, тъй като Газпром не съобщава тези данни, добавя руското издание. Средната цена на европейските доставки на Газпром по пазарни оценки е 250-260 долара за 1000 кубически метра. Българите искаха да се намалят цените още през лятото. Но според руския вицепремиер Виктор Зубков за високите цени са виновни газоразпределителните компании в самата България. В резултат на тяхната политика частните потребители получават газа на почти два пъти по-висока цена от тази, на която Газпром го продава на българската граница. "Не е изключено в резултат на преговорите България наистина да получи отстъпки", допуска Крюков, цитиран от "Газета.ру".
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4162