EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газопроводът Гюргево-Русе почти готов

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газопроводът Гюргево-Русе почти готов

mail06:35 | 22.10.2013прегледи 791 коментарикоментари 0


Тръбопроводът за свързване на газопреносните мрежи на Румъния и България е завършен на румънска територия, съобщи румънският вестник "Путеря". От българска страна изграждането също е на финалната права, макар че започна по-късно, уточни изданието. Представители на румънската компания Трансгаз не можаха да съобщят подробности за официалното откриване на газопровода Гюргево-Русе, но потвърдиха, че той е готов от румънска страна и че официалното откриване ще стане до края на годината.

Първоначално газопроводът не бе от особено значение, тъй като България не е производител на природен газ и Румъния не би имала какво да внася директно. Но, след като България обяви, че иска да се свърже с Трансадриатическия тръбопровод - проект, който бе предпочетен от консорциума Шах Дениз 2 в ущърб на Набуко, за да пренася азерски газ до Европа, става възможно газът от Азербайджан да пристигне по този начин и в Румъния, пише "Путеря". Газопроводът Гюргево-Русе, който ще минава под река Дунав, ще има максимален капацитет от 1,5 млрд. куб. м. газ годишно от България в Румъния, а минималният капацитет от Румъния в България ще бъде 500 милиона куб.м. газ годишно, посочва вестникът. Газопроводът има обща дължина от около 25 км, от които 5,2 км на територията на Румъния, а 4,14 км е частта под реката. Има две измервателни станции в Русе и Гюргево. Общата стойност на проекта е 24 милиона евро, а съфинансирането от Европейския съюз е близо 8,9 милиона евро.

EconomyNews.bg припомня, че  строителните дейности започнаха на 17 август 2012 година, когато Бойко Борисов и Делян Добрев направиха първата копка. За газопровода се използва специална технология на дигинално насочено хоризонтално сондиране, като тръбите  минат на 3 метра под дъното на река Дунав.  Предвиждаше се връзката да бъде пусната през май 2013г. 

Повече по темата може да се види в презентацията ни "Четирите газови връзки на България".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg