EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газопроводът IGB - част от Южния газов коридор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газопроводът IGB - част от Южния газов коридор

mail11:05 | 03.10.2022прегледи 549 коментарикоментари 0


На 1-ви октомври бе въведена в експлоатация междусистемната газова връзка Гърция - България. Междусистемната газова връзка Гърция-България, известна също така като интерконектор Ай Джи Би (Gas Interconnector Greece–Bulgaria - IGB), има за цел да свърже газопреносните системи на България и Гърция и да осигурява диверсификация на източниците и маршрутите на газовите доставки за България и за Югоизточна Европа. Като част от развитието на Южния газов коридор България и други страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и от съществуващи или бъдещи терминали за втечнен газ. Междусистемната газова връзка Гърция-България e обявена от Европейската комисия за проект от общ интерес на Европейския съюз. Интерконекторът ще свърже газовия коридор "Север-юг" с Южния газов коридор.

Газопроводът е проектиран да свърже гръцката национална газопреносна система (DESFA S.A.) както с Трансадриатическия газопровод (TAP AG) в района на Комотини, Гърция, така и с българската газопреносна система ("Булгартрансгаз" ЕАД) в района на Стара Загора. Общата дължина на съоръжението е 182 км, като на българска територия дължината е 140 км. Предвиденият първоначален капацитет на интерконектора е 3 млрд. куб. м годишно, а максималният - до 5,5 млрд. куб. м годишно на следващ етап. По договор с азерската страна страната ни получава 1 млрд. куб. м природен газ годишно.

Междусистемната газова връзка Гърция-България се реализира от смесеното инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" (ICGB), регистрирано в България през 2011 г. с акционери "Български енергиен холдинг" ЕАД  с 50 процента и "Ай Джи Ай Посейдон" (IGI Poseidon), който също държи 50 процента. Съакционерът "Ай Джи Ай Посейдон" e дружество, регистрирано в Гърция с акционери гръцката компания Депа (DEPA International Projects) с дял 50 процента, и италианската енергийна група "Едисон" (Edison S.p.A), също с 50 процента.

В съответствие с устава си "Ай Си Джи Би" АД следва да бъде собственик на газопровода IGB, като финансира реализацията му, разпределя преносния му капацитет и получава приходите от преноса на природен газ. Общата стойност на проекта е 220 млн. евро, осигурени чрез заем от Европейската инвестиционна банка (110 млн. евро), оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност“ (39 млн. евро), Механизма за свързване на Европа (45 млн. евро) и собствени средства на акционерите в проектната компания "Ай Си Джи Би" АД.

В началото на 2015 г. Министерството на енергетиката разработи Пътна карта с разписан график на дейностите по проекта за изграждане на интерконектора Гърция- България.

На 16 септември 2022 г. бе обявено, че междусистемната връзка вече има Акт 15 за територията на България, който удостоверява, че съоръжението е изпълнено и технически изправно, като строителят - гръцката компания "Авакс" (AVAX S.A.), го предава като реализиран обект на възложителя "Ай Си Джи Би" АД. 

На 28 септември 2022 г., в присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Деляна Панайотова връчи  официално на представител на независимия преносен оператор "Ай Си Джи Би" АД  Акт 16 - за разрешение за ползване на Междусистемната газова връзка Гърция-България, издаден от ДНСК на 27 септември 2022 г.  На 28 септември 2022 г. бе издадено и разрешение за експлоатация на интерконектора и на гръцка територия. Документите удостоверяват, че съоръжението е годно за въвеждане в експлоатация и позволяват търговската му дейност да започне от 1 октомври 2022 г. БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg