EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовият канцлер

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовият канцлер

mail13:30 | 23.05.2011прегледи 1364 коментарикоментари 0


Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, който оглавява консорциума Nord Streem, изпълнител на проекта за газопровод Северен поток, може да влезе в съвета на директорите на руската газова компания Газпром. Това твърди в. "Ведомости" в статия, озаглавена "Газовият канцлер".
До 1 юли по нареждане на руския президент Дмитрий Медведев ръководството на Газпром трябва да напуснат министрите Сергей Шматко и Елвира Набиулина, а до 1 октомври - председателят на съвета, вицепремиерът Виктор Зубков. Събранието на акционерите на компанията ще се състои на 30 юни - първо годишно, после  извънредно, за преизбиране на членове на съвета.Според публикацията засега не е намерен заместник на Зубков, но за местата на Набиулина и Шматко се обсъждат независими директори чужденци, посочва източник, близък до Газпром. Един от тях е 67-годишният Шрьодер. Неговата кандидатура е просто идеална, коментира събеседникът на "Ведомости": бившият германски канцлер отдавна работи над проекта Северен поток и е отлично запознат с международните дейности на Газпром.
Източник от руското правителство потвърди, че кандидатурата на Шрьодер се обсъжда.  Юрист по образование, Шрьодер е започнал кариерата си в правото през 1970-те години, през 1980 година става депутат в Бундестага, а през 1998-2005 година е федерален канцлер. Веднага след загубата на изборите през есента на 2005 година, Русия го покани да оглави комитета на акционерите на Nord Streem - оператор на газопровода Северен поток от Русия до Германия по дъното на Балтийски море, с участието на Газпром, германските BASF и E.ON и други. Тогава той бе подложен на критики в родината си, но Шрьодер заяви, че за него е въпрос на чест да помогне за изграждането на Северен поток, изтъквайки, че още е на 61 години и иска да работи. Има още един обсъждан кандидат, 44-годишният Тимур Кулибаев, председател на управителния съвет на казахстанския суверенен фонд Самрук-Казина и зет на президента Нурсултан Назарбаев, изтъква източникът от Газпром. Кулибаев е един от най-богатите бизнесмени в Казахстан (сп. Forbs оценява състоянието му на 1,3 милиарда долара). Той е бил на ръководни постове в петролните и газови компании Казахойл, Казтрансойл и Казмунайгаз. В петък никой не отговаряше по телефона в кабинета на Шрьодер, а Кулибаев отказа коментар. Руското правителство и Газпром също не пожелаха да коментират, отбелязва "Ведомости".

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg