EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовите преговори с Русия зациклиха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовите преговори с Русия зациклиха

mail18:39 | 26.04.2010прегледи 948 коментарикоментари 0


Владислава Пеева, Mediapool.bg
Преговорите с “Газпром“ за доставка на синьо гориво при нови условия, с гаранции за сигурността на доставките и без посредници са зациклили, съобщи пред журналисти в понеделник изпълнителният директор на “Булгаргаз“ Димитър Гогов.
Дъщерната на руския монополист компания “Газпром Експорт“ забавя срещите по обсъждането на конкретни параметри от предложенията на българската страна и затова на Гогов му се наложила до иска съдействието на шефа на “Газпром“ Алексей Милер за провеждането на нов кръг от разговори.
Мотаенето става независимо от това, че в края на миналата година по време на среща на енергийните министри на двете страни Трайчо Трайков и Сергей Шматко последният обеща да пришпори “Газпром“ за разговорите с “Булгаргаз“. През февруари 2010 г. пък Трайков каза, че България преговаря за започване на преговори по газовите договори.
Всичко това се случва в условията на изтичащ в края на настоящата година договор с “Овергаз“ за доставка на 1 млрд. куб. м суровина. Половината от доставчика е собственост на “Газпром“, дружеството на практика внася над 70 на сто от необходимите на страната ни количества за вътрешното й потребление.
От думите на Гогов обаче стана ясно, че дори и да не се постигне някаква договорка по газовите преговори и страната ни да остане без тия 1 млрд. куб. м, това надали ще е проблем за България. Причината е, че в последната година спадът в потреблението на българската икономика и на бита са свили значително. През миналата година например “Газпром“ е продала на страната с около 25 на сто по-малко природен газ на България в сравнение с 2008 г., когато консумацията е била 3.5 млрд. куб. м.
Отпадането на посредниците в доставките на руски природен газ бе поставено още от предишния кабинет на Сергей Станишев. Съгласието на руската страна за преки договори бе потвърдено от Милер през февруари.
В момента “Булгаргаз“ има контракти с три контролирани от руския газов монополист дружества - “Овергаз Инк.“, “Винтерсхал“ и “Газпром Експорт“. Цените на последната са най-ниски, но и доставяните обеми са най-малки.
България освен това настоява да се увеличат таксите за пренос на руски газ през страната за Турция, Гърция и Македония. Според сегашния дългосрочен договор за транзит на газ през България цената за преноса, плащана на “Булгартрансгаз“, е 1.7 долара за 1000 куб. м газ на 100 км.
България е подновила настояването си за въвеждане на банкови гаранции при неизпълнение на ангажиментите и предвиждането на вариант за реекпорт на заявените, но неизползване количества газ, които в противен случай трябва да се плащат съгласно клаузата “take or pay“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg