EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовите ни находища дават до 15% газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовите ни находища дават до 15% газ

mail09:20 | 30.05.2011прегледи 642 коментарикоментари 0


Газовите находища "Калиакра" и "Каварна" осигуряват между 10-15% от годишното потребление на газ в България, според данни на икономическия министър. Започва експлоатация и от третото находище "Каварна изток". Миналата година е дадено разрешение за проучване в южната част на Черноморието, като там вероятно също ще бъдат открити газови залежи. Находището "Галата" е изчерпано, съобщи Трайков.
В страната 70% от употребяваната енергия се произвежда от вносни източници, каза още Трайков.
България трябва да диверсифицира енергийните си източници, като се ориентира към страни, които не са създават повече проблеми, коментира още той. В енергийната стратегия на страната до 2020 е заложена диверсификация на източниците и маршрутите на природния газ, като сега се изграждат системни връзки с Гърция, Турция и други страни. Разглежда се и въпросът за транспортиране на компресиран газ от Азербайджан, тъй като "Южен поток" диверсифицира маршрута, а не източника.
Ядрената енергетика има място в стратегията на страната ни, като той припомни, че повечето държави подкрепят стрес тестовете на ядрените мощности. Според него е необходимо изискванията за безопасност за ядрените мощности в ЕС да бъдат задължение в голяма степен и за съседните страни. Важно е да има еднакви стандарти за безопасност както в ЕС, така и за граничните със съюза страни.
 

В момента произвежданата енергия в страната идва от :
55% от ТЕЦ
35% от АЕЦ
10% от възобновяеми източници, от които 90% от ВЕЦ.
 

Според министъра до 2020 година за достигане на 20% производство на енергия от възобновяеми източници процентът на производство от ВЕЦ ще остане 9%, вятърната енергия – 7%, биомасата – 3% и 1% соларна енергия. Трайков допълни, че националната цел е 16% от брутното потребление през 2020 година да е от възобновяеми източници.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg