EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовата връзка със Сърбия - приоритет на България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовата връзка със Сърбия - приоритет на България

mail16:45 | 30.11.2010прегледи 721 коментарикоментари 0


Междусистемната газова връзка между България и Сърбия, проектът за АЕЦ "Белене" и този за газопровода "Южен поток" бяха в центъра на разговора между министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и министъра на енергетиката и минната промишленост на Сърбия Петар Шкундрич.
Това съобщи пресслужбата на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.
Двамата са провели двустранна среща в рамките на енергийната конференция за Югоизточна Европа: "Енергетика без граници - от национален към регионален подход". Изграждането на интерконекторните връзки, в това число и тази със Сърбия е сред енергийните приоритети на българското правителство, е отбелязал министър Трайков. За връзката със Сърбия е осигурено както национално финансиране, така и съфинансиране от страна на ЕС. Предстои да бъде взето решение дали част от средствата по ОПРР да се ползват за изграждането на газовата връзка или да бъдат пренасочени за други проекти.
Ние проявяваме интерес да реализираме този проект, но за съжаление все още нямаме осигурено финансиране, е казал министър Шкундрич. Той е посочил, че страната му е получила 1 млн. евро за изготвяне на проектна документация. И двете държави смятат, че проектът е необходим и полезен и трябва да бъде изграден възможно най-бързо.
Сърбия проявява принципен интерес за участие в проекта АЕЦ "Белене". Конкретни разговори обаче ще бъдат водени след изясняване на финансовите параметри на проекта.
Министър Трайков е информирал сръбския си колега за подписаното споразумение за създаване на проектна компания за "Южен поток". Очакваме окончателното инвестиционно решение да бъде взето през пролетта на следващата година, каза той.
Техническата документация за проекта на сръбска територия е изготвена и страната ще бъде готова физически да се включи в реализацията му от 1 януари 2012 г.

Също днес генералният директор на сръбското държавно предприятие "Сърбиягаз" Душан Баятович заяви пред вестник "Политика", че предпроектното проучване за трасето на газопровода "Южен поток" на територията на Сърбия е завършено и предадено на руската компания "Газпром". Според него предварителните разчети показват, че дължината на трасето през Сърбия ще бъде около 470 километра.
На въпрос за стойността на проекта на сръбска територия, Баятович отговаря, че в зависимост от числеността на компресорните станции, отсечката ще струва от милиард до милиард и половина евро. По думите му капацитетът на газопровода в Сърбия ще бъде от 36 до 41 милиарда кубически метра газ годишно.В отговор на журналистически интерес за коментар около "оказвания натиск от страна на Европейската комисия спрямо "Газпром" за участие на трети страни в целия проект", от "Сърбиягаз" посочват, че това е въпрос, който ще бъде решаван на политическо равнище между Русия и Европейския съюз, пише днес в."Политика". Изданието уточнява в заглавие, че газопроводът "Южен поток" ще влезе в Сърбия при Зайчар и ще напусне нейната територия през района на Хоргош.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165