EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сърбия официално прояви интерес към АЕЦ „Белене”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сърбия официално прояви интерес към АЕЦ „Белене”

mail09:57 | 20.05.2010прегледи 739 коментарикоментари 0


Сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич заяви вчера, че Сърбия обмисля предложението на България да участва в строежа на АЕЦ „Белене”, пише днес сръбският вестник „Данас”, цитиран от агенция Фокус. Шкундрич подчерта, че решението още не е взето, но че приемането му се подготвя, защото това би било в интерес на Сърбия, страните от региона и ЕС”. Шкундрич добави, че с партньорите в Китай е разговарял за възможна кредитна подкрепа на Сърбия за участие в проекта за АЕЦ „Белене”.
Изказването на Шкундрич е първото официално потвърждение за появилата се медиите още в началото на май информация, че Сърбия се готви да участва в строежа на АЕЦ „Белене”, отбелязва изданието, като цитира Илия Плечаш, научен сътрудник в Института „Винча”, според когото „това е страхотна новина, от която Сърбия може да има само полза”. Според Плечаш каквото и да е участието на Сърбия в проекта, това ще й се изплати. „От една страна, осигуряваме сигурно снабдяване с определени количества електроенергия, което е изключително важно, като се знае, че след 20 до 30 години ще се стигне до недостиг на ток в региона и че е необходимо да се построят нови производствени обекти. Също така участието в строежа на „Белене” е също толкова важно и за сръбската наука, защото младите хора, искащи да следват ядрена физика, ще получат възможност да проверят наученото на практика”, обяснява Плечаш.
Сръбският министър на енергетиката Петър Шкундрич заяви интересът си към проекта на АЕЦ „Белене” и по време на посещението си в Китай  ( 11 май 2010 г.) , когато отправи покана към местни компании да се включват в проекта.

 



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg