EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Газовата връзка с Турция готова през 2018 г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовата връзка с Турция готова през 2018 г.

mail07:35 | 20.08.2017прегледи 9404 коментарикоментари 0


15,7 - 16 млрд. куб. м. газ ще могат да идват и от Турция, и за Турция догодина. Със Сърбия подписахме за 10 млрд. куб. м., така че започваме интерконектора и от другата страна. Ако е казал Господ, и с Гърция в края на годината може да се изтъргува поръчката и да започне същинско строителство. Правителството работи активно и по това 15,4 млрд. куб. м. руски газ да идва директно в газовия хъб. С прозрачност, ясно изразени намерения и мотивирано сме стигнали до това, което се вижда тук днес, за пълна диверсификация. С изграждането на газовия участък Лозенец – Недялско капацитетът на транзитния газопровод за Турция ще достигне от 14 до 15,7 млрд. кубически метра газ, заяви министър-председателят Бойко Борисов, който заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, инспектира проекта. Предвижда се обектът да бъде завършен през 2018 година.

 „Доволен съм, че догодина по това време ще имаме към газовия хъб газови връзки и в двете посоки“, отбеляза премиерът. Той подчерта и активната работа по интерконекторите със Сърбия и Гърция. По думите му реверсивните връзки се строят и се създава възможност в европейския газов хъб да постъпва газ от различни източници - азерски, руски, втечнен газ, газ от Румъния и други. По отношение на самия газов хъб „Балкан“ министър-председателят изтъкна, че предпроектното проучване предстои да стартира и ще бъде направено с европейски средства.

„Вижда се разликата между заварката по Южен поток, която беше правена преди време и това, което се строи в момента“, каза още премиерът Борисов. „Говореха как са подписали с Азербайджан за огромни количества газ. Но той не може да дойде по въздуха. Така че, сега, това, което те пожелателно правеха, ние на практика правим възможно“, добави министър-председателят Бойко Борисов.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886