EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газовата връзка с Гърция национален обект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газовата връзка с Гърция национален обект

mail17:00 | 07.06.2012прегледи 569 коментарикоментари 0


Министерският съвет обяви междусистемната газова връзка Гърция - България в отсечката, която ще бъде изградена на територията на нашата страна, за национален обект.
Газовата междусистемна връзка Гърция - България е проект от ключово стратегическо значение за двете страни в региона, тъй като засилва сигурността и осигурява диверсификацията на доставките в Югоизточна Европа, съобщи правителствената пресслужба.
Реализацията на проекта е свързана с политиката на България, насочена към преодоляване на зависимостта от внос от Русия през Украйна, осигуряване на алтернативни източници и маршрути за внос на българския пазар, транзит през България на допълнителни обеми природен газ до други страни в региона. Като ключова газопреносна инфраструктура от регионално значение в рамките на Южния газов коридор, проектът е получил политическа и финансова подкрепа на ниво ЕС, като чрез решение на Европейската комисия е отпуснато съфинансиране на стойност 45 млн. евро по Европейската енергийна програма за възстановяване.
Усвояването на финансовата помощ в значителна степен зависи от избягване на необосновани закъснения в реализацията на проекта. Правителствата на България и Гърция са обявили проекта за обект от национално значение в двете страни.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg