EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Газова ОП за 2, 286 млрд. лв. обявена

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Газова ОП за 2, 286 млрд. лв. обявена

mail06:40 | 27.12.2018прегледи 1668 коментарикоментари 0


На 21 декември на закрито заседание КЕВР е одобрила внесената от „Булгартрансгаз“ ЕАД документация за провеждане на ангажираща фаза 3 от процедурата Оpen season за „Проект за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД“. Това стана ясно от изказване на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. С решението на КЕВР се създава възможност за стартиране на Третата обвързваща фаза от пазарния тест за резервиране на капацитет, който ще бъде показател за наличието на икономически интерес от осъществяването на проекта за развитие и разширение на газопреносната система на „Булгартрансгаз“ ЕАД. Проектът е част от общата концепция за изграждане на газоразпределителен център в България и включва разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от българо-турската до сръбско-българската граница, изграждането на междусистемните газови връзки със съседните на България страни, стартиране на борса за търговия с природен газ и либерализиране на българския газов пазар.
Обявен е и търг за строителството на тръбите - 11 км от турската граница и 484 км от Провадия до Сърбия, с прогнозна стойност 2,28 млрд. лв. Срокът за оферти е 15 февруари, а газопроводите трябва да бъдат изградени съответно до края на 2019 и края на 2020 г. Те са липсващата инфраструктура, по която да се транспортира газ от “Турски поток” и са част от газоразпределителния хъб “Балкан”. Търгът за строителство е под условие - ако не се появят кандидати за капацитета на тръбата, газопроводите няма да се правят. Очакваните общи приходи за 15 г. ще са над 7 млрд. лв., а необходимият нетен приход, за да стартира проектът на база на договори за пренос на газ, е 2,676 млрд. лева.

„Реализацията и възлагането на обществената поръчка зависи изцяло от третата фаза на пазарния тест. Не трябва да има притеснения, че някои иска да изразходва едни средства, един ресурс. Обществената поръчка е под условие и зависи изцяло от успеха на третата фаза от пазарния тест“, коментира Теменужка Петкова. „Това е една открита процедура и е максимално публична и прозрачна. Прогнозната стойност на обществената поръчка е 2, 286 млрд. лв. без ДДС“, поясни енергийният министър. Тя обясни, че всичко, което се прави в тази посока е съобразено с европейското и националното законодателство.
Изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов посочи, че енергийната стратегия на страната съдържа три ключови етапа, като след месец февруари се очаква да започне дейност по изграждането на тръбите. „Нашите намерения са до края на 2019 г. българската газова борса хъб „Балкан“ да започне да функционира“, подчерта той. Малинов обясни, че до 11 януари потенциалните участници, които проявяват интерес към обществената поръчка ще могат да се регистрират и до края на месеца ще има информация за заинтересованите лица и тези, които желаят да се обвържат правно с проекта.
В петък бе подписан и договор между “Ай Си Джи Би”, която ще е собственик на газовата връзка България-Гърция, и програма “Иновации и конкурентоспособност”, която финансира проекта безвъзмездно с 39 млн. евро. До май 2019 г. пък ще заработи газовата борса, каза шефът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов.

Петкова заяви още, че БЕХ е купил 8,6 млн. квоти за ТЕЦ “Марица-изток 2” за 324 млн. лв. Министърката каза, че така се осигурява стабилността на енергийната система и тецът ще продължи работа.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg