EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Габрово: Обновеният Дом на културата + снимки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Габрово: Обновеният Дом на културата + снимки

mail11:05 | 19.02.2024прегледи 1296 коментарикоментари 0


Сградата на Дом на културата „Емануил Манолов” е напълно обновена. Основният ремонт и реконструкцията на сградата бяха изпълнени по проект „Развитие на културната инфраструктура в Община Габрово чрез обновление и модернизация на Дом на културата „Емануил Манолов” по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г.

Домът на културата посрещна първите си гости по време на финалното събитие на проекта, което се проведе на 14 февруари 2024г. Най-големият културен обект на Габрово, с площ от близо 8000 кв. м. и с повече от 60 помещения, отвори вратите си с уютна атмосфера, съхранил архитектурните си ценности и предлагащ съвременни решения за усилване на творческите възприятия.

В резултат на изпълнението на проекта Домът на културата е с напълно обновена зрителната зала с разширено междуредово разстояние. Осигурено е ефективно отопление на цялата сграда. Рехабилитирани са ВиК инсталацията и всички санитарни възли. Подменени са изцяло електрическите инсталации, сменена е външната дограма, ремонтиран е покривът и фасадите на сградата, доставено е оборудване и обзавеждане.

„Най-голямата сграда от културната инфраструктура на Габрово беше и огромно предизвикателство за строително-ремонтните дейности не само в сложността на своите обширни пространства, стотиците осветителни тела, високотехнологичните аудио и визуални решения, изискващите прецизност орнаменти, но и заради вниманието и обичта, които габровци изпитват към тази архитектурна ценност“ заяви по време на събитието кметът на Габрово Таня Христова. Тя благодари на екипа на проекта и изпълнителите и пожела Домът на културата да бъде домакин на стойностни събития, да приобщава творчеството, изкуството и образованието, да бъде мястото, което обединява габровци.

За извършените дейности по проекта разказа неговият ръководител – д-р инж. Десислава Колева, която сподели, че изключително предизвикателство е било съчетаването на използваните вече материали с нови такива, запазването на всички важни орнаменти, детайли и функционалности на сградата, създадени от арх. Карл Кандулков. Уникална в своята архитектура и мащаб, сградата на Дома на културата е изисквала специално внимание не само за съхраняване на нейния отличителен облик, но и за запазване на изключителната й функционалност, както акустична, така и пространствена.

Използването на съвремените подходи за осигуряване на комфорт и удобство в синхрон със съхраняването на архитектурните ценности на сградата, дава своя резултат, такъв че Домът на културата да бъде пространство, в което доминира уютът и усещането за творчество. С изпълнението на проекта се отчита и намаляване емисиите на парникови газове, намаляване потреблението на електроенергия и вода; повишаване на енергийната ефективност, ефективно и функционално използване на помещенията в сградата. Това допринася за създаване на качествен културен продукт с потенциал за повишена атрактивност на обекта, подобряване на достъпа до култура и привличане на разнообразна публика.

Източник и снимки: Община Габрово


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg