EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вятърната енергия по-евтина от ядрената?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вятърната енергия по-евтина от ядрената?

mail15:15 | 25.04.2012прегледи 558 коментарикоментари 0


Докладът на HSBC за проекта АЕЦ „Белене” доказва, че вятърната енергия е по-евтина от ядрената енергия, коментират от Българската ветроенергийна асоциация (БГВЕА), като призовават правителството да актуализира Националния план за действие за енергията от възобновяеми източници
Според асоциацията докладът потвърждава многократно изказваното от тях мнение, че вятърната енергия е един от най-евтините източници на енергия на пазара, както конвенционални, така и възобновяеми.
Според доклада нормираните разходи за електрическа енергия ясно показва, че вятърната енергия е с 25% по-евтина, отколкото ядрената енергетика и също така е и един от най-евтините източници на възобновяема енергия.
Вятърната енергия е икономически добре обоснована инвестиция. Цената на горивото, необходимо за целия експлоатационен живот на вятърната турбина е добре известна, тя е нула. Създаването на работни места и регионалното икономическо развитие също са ключови фактори за икономическата обосновка на вятърната енергия, твърдят от БГВЕА.
Ветроенергийният сектор вече расте над два пъти по-бързо от икономиката на Европейския Съюз (Доклад на EWEA за зелен растеж, март 2012 г.), а увеличаващата се гъвкавост при по-мащабно интегриране на вятърната енергия в общото производство на електроенергия, прави вятърната енергия най-добрия избор за развитие на енергетиката в България.
България има потенциал да изгради 3000 MW до 2020 г. и да привлече над три милиарда евро инвестиции от частния сектор.
Българската ветроенергийна асоциация смята, че в момента на пазара за възобновяема енергия се развива тревожна ситуация. Законовата рамка се изменя прекалено често, като се въвеждат все повече ограничаващи мерки, целящи да се справят с проблеми, които могат да бъдат разрешени съвсем просто, ако се следи законовите разпоредби да се прилагат за всички проекти по прозрачен начин.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg