EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Вятърната енергия по-евтина от ядрената?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Вятърната енергия по-евтина от ядрената?

mail11:05 | 20.03.2024прегледи 344 коментарикоментари 0


Чрез развитието на вятърната енергия в Черно море, България има възможност да отключи потенциала на една нова индустрия, която не само ще подобри енергийната сигурност на страната, ще ускори енергийния преход, но и ще създаде огромна добавена стойност за регионалната, черноморска икономика. Оценката е за инвестиции в порядъка на между 15 и 20 млрд. евро и създаване на поне 27,000 нови работни места до 2035 г. Това стана ясно на кръгла маса, организирана от Центъра за изследване на демокрацията. 

Вятърните електроцентрали в морските пространства ще натиснат и цените на електроенергията надолу, като намалят необходимостта от потребление на скъп ток от въглища или внос. Отключването на потенциала за вятърни електроцентрали в морските пространства ще допринесе за развитието на редица отрасли в местната икономика на черноморските общини.

Сред тях са корабостроенето, пристанищната инфраструктура, логистиката, както и сглобяването и поддръжката на вятърните турбини. Черноморските пристанища ще изиграят ключова роля в обслужването на проектите, привличайки големи инвестиции и подобряване на качеството на работата на големите логистични компании в областта.

Възможностите за заетост включват планиране, изграждане на инфраструктурата на вятърния парк, транспорт, монтаж на вятърни турбини, поддръжка, както и услуги по настаняване и хранене. Този приток на висококвалифицирана и техническа работна сила не само намалява нивата на безработица, но и укрепва местните икономики, като влива пари в местните общности.

Освен това офшорната вятърна енергия има потенциал да привлече значителни чуждестранни инвестиции, което да постави България на международния пазар на възобновяема енергия.

ВЕИ инвеститорите все повече се насочват към региони с неизползван потенциал, като Черно море. Това са някои от основните изводи от дискусията по време на кръгла маса на тема „Отключване на възможностите за развитие на офшорната вятърна енергия в област Варна“, която се проведе в по-рано днес, 18 март 2024 г.

Бяха обсъдени възможностите, които биха се разкрили пред българския бизнес в процеса на внедряване на офшорните вятърни технологии в регионалната икономика на Черно море. На фокус беше и развитието на справедливи и ефективни управленски практики за разгръщане на новата индустрия, така че да се тества тяхното приложение и възприятие от страна на бизнеса и гражданите.

По време на събитието беше обсъдено и напредъка на демонстрационния проект за инсталиране на плаваща офшорна вятърна турбина, в близост до платформата за добив на природен газ, „Галата“. Чрез тази инсталация се тества внедряването на върхова иновация за повишаване устойчивостта и ефективността на плаващите вятърни електроцентрали, които ще са в ядрото на експанзията на офшорната вятърна индустрия в целия свят.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg