EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Външните министри от ЕС обсъждат нова икономическа стратегия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Външните министри от ЕС обсъждат нова икономическа стратегия

mail09:25 | 22.03.2010прегледи 752 коментарикоментари 0


Външните министри от Европейския съюз са събират днес в Брюксел преди пролетния  Европейския съвет, срещата на държавните и правителствени ръководители в съюза, който ще се състои в четвъртък и петък тази седмица, съобщава БТА.
България ще бъде представена от заместник-министъра на външните работи Константин Димитров, тъй като външният министър Николай Младенов придружава министър-председателя Бойко Борисов в Катар и Кувейт, съобщи българското постоянно представителство към Европейските институции.
Основната задача на министрите е да подготвят Европейския съвет, който по принцип трябва да одобри новата икономическа стратегия 2020 на Европейския съюз, предложена от Европейската комисия, и да даде насоки за изграждане на общата дипломатическа служба на съюза.
Икономическата стратегия 2020 предвижда укрепване на държавните финанси в страните от Европейския съюз, засилване на социалното измерение в икономическите усилия, подобряване на трудовите пазари, консолидиране на вътрешния пазар в съюза, по-пълно използване на външната търговия като икономически инструмент.
Според наблюдатели в Брюксел обаче възможно е държавните и правителствени ръководители да се фокусират върху предимно върху дебати как да се помогне на Гърция да излезе от тежката криза с държавния й дефицит, поставяща под удар авторитета на еврозоната и на целия Европейски съюз и вярата да се засили икономическото развитие на страните в тях и да постигне добър изход от сегашната финансова и икономическа криза. Очаква се започващият днес Съвет на външните министри да подскаже дали тези очаквания ще се оправдаят.
Външните министри ще изслушат също комисар Кристалина Георгиева за неотдавнашните й пътувания в Хаити и Чили. Тя трябва да ги запознае и с мерките за подобряване на помощта на Европейския съюз за тежко засегнатите от земетресения две държави.
В дневния ред на срещата на външните министри е включена още дискусия за развитието на обстановката в Афганистан и за положението в Близкия изток.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg