EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възстановяването на Централните Хали на София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възстановяването на Централните Хали на София

mail09:33 | 30.11.2023прегледи 420 коментарикоментари 0


Половин година след началото на същинските дейности по възстановяване на оригиналния вид и функции на сградата на Централните хали в София, екипът на Kaufland България представи актуален статус на процеса пред представители на медиите.

Повод за събитието бяха завършените реставрационни дейности по две от фасадите на сградата. Освен тях, към момента е възстановен пълният обем на вътрешността на основната зала, като са премахнати павилионите и терасите, несъответстващи на оригиналния проект на арх. Наум Торбов. Извършени са цялостна подмяна и възстановяване на покрива и освежаване на характерната метална конструкция, изработена в леярните на Густав Айфел през 1909г.

Проведена е реставрация и на двата часовника и е поръчан за изработка фонтан от зелен мрамор, който се изработва по оригиналните проекти на сградата от началото на 20-ти век. Към момента се полагат близо 3000 кв.м. подови плочки, след проведено обширно проучване за оформлението на подобни сгради от епохата.

„Възстановяването на автентичния вид и предназначение на този паметник на културата, е една от най-мащабните инициативи, реализирани от нашата компания. Дейностите се извършват в абсолютен детайл и при безкомпромисно качество. За всяко отделно мероприятие прилагаме 4 задължителни стъпки: изготвя се експертиза от доказани специалисти, провеждат се лабораторни и теренни изследвания на съществуващата ситуация, използват се най-модерните техники и се поръчват най- подходящите материали“. Това обяви по време на събитието изп. директор на Kaufland България Иван Чернев.

Участници в представянето бяха и авторите на проекта за реставрация на сградата - д-р Румяна Дечева и Панайот Панов. Те разказаха за сложния процес по възстановяване на фасадата и подчертаха, че основната цел е да се възвърне духът й, запазвайки я за поколения. „Преди старта на възстановителните дейности, сградата не беше в добро състояние и се знаеше, че ще е необходима голяма инвестиция.

Преминахме през няколко етапа, за да стигнем до тук. Почистването на следите от предходни реставрации беше много сложен и дълъг процес. Оказа се, че голяма част от варовикът е бил боядисан и трябваше много внимателно да се премахне боята от него. След това преминахме към консервация, както на него, така и на гранита. С това, което извършихме, консервирахме материалите, като едновременно с това съхранихме следите на времето на тази 110 годишна сграда. Това е най-ценното“, коментира д-р Дечева.

В представянето си пред медиите Панайот Панов от Регионалния исторически музей-София подчерта, че материалите, които се използват
за ремонта на Централни хали, се използват при реставрация на световно значими сгради и обекти – даде пример с последно реставрирана със същите материали египетска гробница.

В предстоящите месеци ключовите ремонтни дейности ще са свързани приоритетно с възстановяване и социализация на археологическите останки и крепостната стена на ниво сутерен и изграждане на „Интерактивна зона за археология и история“.

След финализиране на ремонтните дейности, над 170 български доставчици на основни категории храни като месо и колбаси, риба, хляб, млечни продукти, плодове и зеленчуци, ще станат част от възстановяването на оригиналното предназначение на сградата. Близо 50 български производители на плодове и зеленчуци ще представят стоката си в Халите.

Продукцията на всеки един от тях ще трябва да бъде сертифицирана по програмата Global G.A.P. - независима световна система за добри
земеделски практики, която гарантира, че производството на плодове и зеленчуци отговаря на най-високите стандарти за хигиена, опазване на околната среда и безопасност на работа.

В непосредствена близост до археологическото наследство на Централни хали, в сградата ще отвори врати и най-голямата книжарница за детски книги в страната, която ще наброява над 10 000 заглавия. На сутеренното ниво ще бъде обособено и пространство за културни и социално-значими събития.

Всички детайли, визуализации, идейни планове и подробно описание на проекта на България за Централни хали могат да бъдат разгледани на специално създадената за целта информационна интернет страница: www.sofia-hali.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg