EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Възрастта с най-високо самочувствие

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възрастта с най-високо самочувствие

mail15:31 | 30.08.2018прегледи 647 коментарикоментари 0


Швейцарски учени установиха, че хората се чувстват най-добре в кожата си на 60 години, съобщи в. "Дейли мeйл". Мета-анализът на изследователите от университета на Берн показа, че макар и самооценката да прилича на лична битка, тя следва общ модел. Тя се колебае значително при отделния човек, като се разклаща или стабилизира от всякакви фактори - като се започне от връзки и контакти и се стигне до постиженията и загубите, напълняването, отслабването, болестите, предава БТА.

Всяко поколение води своята екзистенциална битка. Тийнейджърите са тревожни. След това идва кризата на 20-те, паниката от 30-ия рожден ден, кризата на средната възраст или самотата на възрастните хора.

С времето чувството за контрол, както физически, така и емоционален, се засилва. То е най-голямо около 60-ата годишнина, след това намалява.

Швейцарските учени анализираха данни от почти 200 предишни изследвания, обхванали общо 165 000 души на възраст от 4 до 94 години. Те установиха, че макар и през годините да преживяваме различни кризи, самооценката ни рядко спада катастрофално. Обикновено тя се увеличава, макар и в някои периоди да няма развитие.

От 4 до 11 години самочувствието се увеличава постоянно. През 20-те години то нараства най-рязко в сравнение с останалите периоди от живота, защото тогава хората стават самостоятелни. Тази тенденция застива през 30-те години. Следват три десетилетия на бавен напредък, докато най-накрая се отпускаме и самоуважението ни стига до максимум. На 60 години повечето хора са по-щастливи отвсякога и това чувство се запазва до началото на 70-те. След това започва да спада. На 90 години самочувствието е в най-ниската си точка.

"Средната възраст за повечето хора е време на стабилност и в службата, и в личния живот - каза проф. Улрих Орт от екипа. - На тази възраст много хора са на ръководна длъжност, имат задоволяваща ги връзка със съпруг или партньор, помагат на децата си да станат отговорни и независими".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886