EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Възрастните & икономиката на споделяне

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възрастните & икономиката на споделяне

mail10:07 | 27.10.2020прегледи 1490 коментарикоментари 0


Европа застарява и възрастовата структура се променя много бързо. България не прави изключение – продължителността на живота се увеличава и делът на хората над 65 години също. Сега трябва да се адаптираме към промените в демографската картина, също с помощта на инициативи, подпомагани от ЕС. Проектът COL-SUMERS е точно това, тъй като ще подготви иновативни програми за обучение в партньорство със седем организации от Румъния, България, Гърция, Испания и Словения, с цел повишаване на компетентностите на възрастните хора как да се възползват от икономиката на споделяне. ЕК и Европейският съвет признават, че въздействието на демографското стареене върху социалните модели изисква силна реакция, тъй като до 2020 г. 103 милиона души от ЕС ще бъдат над 65, а над 80 ще бъдат над 30 милиона души. С напредване на възрастта нарастват и рисковете от социално изключване сред населението на ЕС – за тези, които поради нарастващата сложност на пазара не могат да се справят с цифровата среда и се лишават от основни стоки и услуги. Рискът от бедност, който е дори по-висок сред жените, се увеличава и за населението на ЕС.

Икономиката на споделянето навлиза в домовете ни

Използването на интернет нараства навсякъде по света, дори при ежедневни дейности като покупки, платежни нареждания, отдаване под наем, заем, замяна, обмен или споделяне на продукти в невъобразими досега мащаби. Разширяването на платформите за споделяне на икономиката увеличава предлагането му, тъй като повече от половината от всички граждани на ЕС знаят за нея и всеки шести вече я използва.

„Навиците трудно се променят. Но защо да не променим някои навици, ако това може да улесни живота ни? Искаме да представим този модел на възрастните хора и да ги мотивираме да го използват чрез ясно представяне на ползите, които той носи в ежедневието им“, каза Урша Божичевич, ръководител на проекта Colsumers за Словения. От проведените два семинара там реакциите на участниците са положителни, тъй като такива услуги отварят вратата към още нови услуги, социализиране и по този начин към по-пълноценно и по-качествено свободно време. Икономиката на споделяне дава възможност за по-голяма социална сплотеност и между участниците се създават лични отношения, които ги свързват в общности по интереси. Цифровата среда, интернет и платформите за споделено потребление отварят нови възможности за сътрудничество и споделяне на стоки и услуги, но и на нашето време.

Източник: Активни потребители


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg