EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможна сделка „Газпром” - RWE?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможна сделка „Газпром” - RWE?

mail14:20 | 22.07.2010прегледи 628 коментарикоментари 0


Темата беше повдигната и по време на германско-руските консултации в Екатеринбург, но резултатът от дебатите не беше представен на широката общественост, коментира Deutsche Welle.
В енергийната сфера Русия и ЕС са свързани от достатъчно тесни връзки. От гледна точка на „Газпром”, те могат да станат още по-тесни – благодарение на строителството на газопровода „Южен поток” по дъното на Черно море. Този тръбопровод трябва без посредници да съедини Русия с България, а през нея – с другите страни от ЕС и Балканите.
Но страните от ЕС не искат да увеличават зависимостта си от един доставчик и се опитват да разширят кръга си от партньори. За тази цел служи и активно поддържаният от Брюксел газопровод „Набуко”, който трябва да съедини Източна и Централна Европа с Каспийския регион. Планира се най-дългият участък от новия газопровод да бъде през територията на Турция. Като потенциални доставчици на газ за „Набуко” се разглеждат Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, както и Иран, и Ирак. Но все още не са подписани договори с нито една от тези страни.

„Набуко” – RWE = „Южен поток”

Планираната мощност на „Южен поток” (63 млрд. куб. метра газ годишно) близо два пъти надминава възможната мощност на „Набуко”. Но експертите са уверени – от тези два конкуриращи се проекта може да бъде реализиран само един. Кой точно – този въпрос може да бъде решен по всяко време. Съдейки по всичко, „Газпром” е решил да повиши шансовете си за успех за сметка на отслабването на консорциума за строителството на „Набуко”.
Преди време германският енергиен гигант RWE, един от най-големите участници в консорциума за строителството на „Набуко”, е получил покана от Москва да се присъедини към проекта „Южен поток”. Това съобщиха германските медии, но представители на руския газов монополист отричат информацията.
Източниците на „Ханделсблат” твърдят, че „Газпром” все пак е направил предложението. Като то е постъпило именно от отричащия този факт Александър Медведев.

Проектът „Набуко” може да остане приоритетен за RWE

Представители на концерна RWE не бързат да дадат отговор на предложението на „Газпром”. Председателят на Източната комисия на германската икономика Клаус Манголд смята, че в тази история е настъпил „интересен обрат”.
„Концернът RWE” сега ще решава дали да остане в консорциума за строителството на „Набуко” или не”, прогнозира Манголд. Според него сегашният вариант с „Набуко” може да остане приоритетен, но RWE ще разгледа всички възможности, а решението ще бъде взето в близките седмици, дори месеци.
„Всяка компания се радва, ако се появи възможност за избор. В крайна сметка решаващата роля винаги е на икономическия фактор”, отбелязва Манголд. Според него важното е да бъдат намерени купувачи за тези обеми газ, които ще постъпват в Европа по новите тръбопроводи.

Русия залага на провала на „Набуко”

Валерий Язев, заместник-председател на Държавната дума и президент на Руската газова общност, смята, че енергийният гигант RWE е един от най-важните участници в консорциума за строителството на „Набуко”.
„RWE постигна в Туркменистан повече отколкото другите европейски енергийни концерни”, посочва Язев. По неговите думи евентуалното присъединяване на германската компания към консорциума за строителството на „Южен поток” е било обсъждано и по-рано. Язев отбеляза, че е говорил за това с ръководителите на RWE в Берлин още през май. „Те бяха готови за диалог. Подготвяха се, ако ги поканят да участват в „Южен поток”, да разгледат предложението”, каза заместник-председателят на Държавната дума. Според него никой не може да гарантира, че в крайна сметка RWE ще даде положителен отговор.
Валерий Язев смята за малко вероятна възможността за обединение на „Набуко” и „Южен поток”. А що се отнася до концерна RWE, то според експерти, той може да се присъедини към „Южен поток” без да напуска „Набуко”. В този случай германският енергиен гигант може да спечели при всички случаи, който и газопровод да започне да се строи. Вече има подобен прецедент. Австрийският концерн OMV реши да се присъедини и към двата консорциума, заключава медията.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg