EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможен ли е черноморски енергиен пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможен ли е черноморски енергиен пазар

mail16:35 | 28.01.2010прегледи 599 коментарикоментари 0


Създаването на интегриран енергиен пазар в рамките на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС) е една от основните дискутирани теми по време на срещата на министрите на енергетиката от региона, която се проведе на 27 и 28 януари в София. Срещата е под надслов „Развитие на черноморския регионален енергиен пазар и неговото интегриране към Енергийната общност.
В Плана за действие в областта на енергетиката за периода 2010 – 2011 г. България предлага на своите партньори от ЧИС вниманието да се фокусира върху устойчивото развитие, развитието на регионален енергиен пазар и засилването на сътрудничеството.
Интегрираният единен енергиен пазар се основава преди всичко на следните принципи: равноправен достъп до стабилно и непрекъсваемо енергоснабдяване, повишаване на сигурността на снабдяването, грижа за околната среда, насърчаване на производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и създаване на условия за конкуренция на пазарите на електроенергия и природен газ. В този смисъл България вижда хармонизирането на законодателствата на националните енергийни пазари като основен приоритет и необходимо условие за създаването и развитието на интегриран черноморски енергиен пазар.
Надеждността на енергийната инфраструктура е един от важните фактори, които влияят върху сигурността на енергоснабдяването. България участва в осъществяването на редица инфраструктурни проекти, които са стратегически както за ЕС, така и за черноморския регион.
В този контекст тема на обсъжданията по време на срещата бяха проектите НАБУКО и Южен поток. Нашата страна разглежда тези проекти като фактор за повишаване на сигурността на енергоснабдяването в региона.
България участва и в разработването на редица други проекти, които биха осигурили допълнителни количества природен газ за региона на Югоизточна Европа.
Така например, през ноември миналата година беше подписан меморандум между България и Азербайджан, който предвижда възможности за доставка на компресиран газ от Азербайджан за България. Страната ни работи активно и за реализирането на проекти за изграждане на газови междусистемни връзки с Румъния, Гърция, Сърбия и Турция.
Eнергийният пазар в Черноморския регион следва да се основава на надеждна инфраструктура, диверсифицирани източници и пътища за доставка, чисти енергийни технологии и устойчиво използване на ВЕИ, е мнението на България.  

Организацията за черноморско икономическо сътрудничество възниква на базата на подетата през 1992 г. от Република Турция инициатива за икономическо сътрудничество между черноморските държави. Българското Народно събрание ратифицира със закон Устава на ЧИС на 28 октомври 1998 г, а организацията функционира от 1 май 1999 г. България е ротационен председател на ЧИС от 1 ноември 2009 г. до 31 май 2010 г. Основните приоритети на нашата страна по време на това председателство са: подобряване дейността на ЧИС, секторно партньорство главно в областите енергетика, туризъм, наука и технологии, транспорт и „меки мерки за сигурност" и активно взаимодействие между ЧИС и ЕС.

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg