EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможен компресиран газ от Грузия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможен компресиран газ от Грузия

mail12:30 | 02.04.2012прегледи 567 коментарикоментари 0


„Между България и Грузия има много общи интереси и допирни страни. Можем да се стремим към развитие на двустранните отношения в няколко области – увеличаване на търговския оборот между държавите, както и реализацията на енергийни проекти – транзит през Черно море на втечнен газ и търговия на електроенергия“. Това заяви министър-председателят на Грузия Ника Гилаури след проведените в Тбилиси срещи с премиера Бойко Борисов и водена от него правителствена делегация. Разговорите бяха част от официалното посещение на българския министър-председател в Грузия. „Смятам, че тази визита ще даде нов тласък на развитие на икономическото сътрудничество“, допълни г-н Гилаури, който отбеляза наличието на изключително добри политически отношения между двете държави. Премиерът на Грузия посочи макроикономическите показатели и фискалната политика на България като повод за гордост за българското правителство.
„За първи път днес говорим за реална възможност за диверсификация на доставките на газ в България“, посочи от своя страна премиерът Борисов. Проектът, който е обсъден по време на двустранните разговори, предвижда изграждане на пристанищни терминали за доставка на втечнен газ от Грузия за България. Министър-председателят Бойко Борисов съобщи, че предстои активна работа и подготовка за сключването на меморандум за доставките. „Тези проекти, включително и изграждането на пристанищните терминали, са рентабилни сами по себе си и биха привлекли частни инвестиции“, допълни г-н Гилаури. Той изрази убеждение, че Европейският съюз може и трябва да подпомага финансово реализацията на подобни проекти.
Двамата министър-председатели обсъдиха идеята за провеждане на тристранна среща с премиера на Турция Реджеп Тайип Ердоган във връзка с възможностите за продажба на електроенергия между трите страни. Подобни съвместни тристранни проекти в сферата на пътната и железопътната инфраструктура и тяхната предстояща реализация ще допринесат за увеличаване на стокообмена и развитие на туризма между Европа и Азия. Около това общо мнение се обединиха по време на срещата в Тбилиси двете делегации.
В рамките на разговорите премиерът Борисов заяви, че България подкрепя Грузия в европейската и евроатлантическата й интеграция и припомни, че официалният представител на ЕС в Грузия е бившият български министър-председател Филип Димитров. Като израз на тази подкрепа днес в Тбилиси двамата премиери подписаха междуправителствен Меморандум за сътрудничество в областта на европейската и евроатлантическата интеграция. Двете страни парафираха и Протокол за реадмисия, Споразумение за изменение на съществуващото споразумение за обмен и взаимна защита на класифицирана информация, както и Договор за сътрудничество между Тбилиския държавен университет „Ив. Джавахишвили“ и Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Днес продължава официалното посещение на премиера Бойко Борисов в Грузия. Във втория ден представители на делегацията ще посетят Историческия музей и Музея на окупацията, а по-късно правителствената делегация ще отпътува за Батуми, където се очаква да бъде подписано споразумение за установяване на икономически и културни връзки между Бургаска област и Автономна област Аджария. В програмата на посещението е предвидено и посещение на грузинско-турската граница на ГКПП
"Сарпи" . В късния следобед министър-председателят и водената от него делегация ще отпътува на официално посещение в Армения.
 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161