EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Възможен е 20-годишен договор с “Газпром Експорт“

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възможен е 20-годишен договор с “Газпром Експорт“

mail19:26 | 28.05.2010прегледи 1368 коментарикоментари 0


Владислава Пеева, Mediapool.bg
“Булгаргаз“ продължава преговорите с “Газпром Експорт“ за сключване на 20-годишен договор от началото на 2011 г., с който дъщерното на руския монополист “Газпром“ дружество да поеме доставките на цялото необходимо на страната ни количество природен газ. Това съобщи на извънредна пресконференция в петък изпълнителният директор на държавната газова компания Димитър Гогов, след като ден по-рано основният й доставчик “Овергаз“ обяви, че от следващата година няма да продава суровина на “Булгаргаз“, а ще внася директно за потребителите си.

Гогов потвърди, че не се водят разговори с “Овергаз“ за нови доставки, че не е учуден от решението им и припомни, че желанието на страната е да няма посредници в газовия импорт.

Самата “Булгаргаз“ обаче в четвъртък бе определена като паразитна структура от шефа на “Овергаз“ Сашо Дончев, с което Гогов не се съгласи. Той отбеляза, че дружеството му доставя суровината от станцията в Румъния, на 200 км от страната ни, докато от “Овергаз“ само подписват предаването на количествата, част от които след това купуват от “Булгаргаз“ в България, за да ги доставят на клиентите си на вътрешния пазар.

Димитър Гогов попита риторично защо досега “Овергаз“ не се е възползвала от опцията да внася директно природен газ в страната, след като може да прави това от юли 2007 г. Преди това обаче той отбеляза, че “Булгаргаз“ е във влошено финансово състояние, заради това, че Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) в последните две тримесечия им определя цени за вътрешния пазар, които не покриват цената на руския газ на входа на страната.

От думите му лесно може да се пресметне, че “Овергаз“, в която 50 на сто държи “Газпром“, е имала чисто финансова изгода от това да продава на една цена газа на “Исакча“, а после след преноса й от “Булгаргаз“ до съответното отклонение на магистралните газопроводи да я купува на по-ниска цена, слагайки си след това надценката.

Според Гогов няма опасност потребителите в страната да останат без газ от януари следващата година, тъй като в меморандума с “Газпром“ от декември 2006 г. руската компания е поела твърд ангажимент да осигури цялото нужно количество за България, независимо от изчитащите частично договори с тримата доставчици.

С “Овергаз“ на 31 декември 2010 г. изтича договора за импорт на около 1 млрд. куб. м синьо гориво, но дружеството на Сашо Дончев има още два контракта за доставка на 1.4 млрд. куб. м до края на 2012 г. “Газпром Експорт“, която е дъщерна на руския монополист, ще доставя 0.01 на сто от общите количества също само до края на 2010 г. Контрактът с другия контролиран от “Газпром“ доставчик - “Винтерсхал“, изтича на 31 декември 2012 г., каза Гогов.

По думите му разговорите с “Газпром експорт“ за нов 20-годишен договор са в същинската си фаза и дори в първата десетдневка на юни се очаква да се постигне съгласие по конкретни параметри на контракта, а до края на годината и да се подпише. Дори и да не стане, това няма да е прецедент за България, заяви шефът на “Булгаргаз“, припомняйки как през 1996 г. страната ни около четири месеца не е имала договор за газови доставки.
Гогов отново припомни, че след отбелязания спад от 21.2 на сто в газовото потребление на страната през 2009 г., тенденцията се запазва и през настоящата година и в момента потреблението на синьо гориво в страната ни е свито. По негови прогнози и със сегашните договори над 80 на сто от доставките за страната са гарантирани.

Той не изключи вероятността и другите два доставчика да решат да играят пряко на вътрешния пазар на страната, посочвайки обаче, че и при това положение “единственият застрашен да остане без газ е “Булгаргаз““.

Желанието на “Овергаз“ от посредник да стане конкурент на “Булгаргаз“ Гогов коментира с думите, че това е нормално решение за компания, която работи в сходна на дейността на държавната компания област. Той обаче посочи, че при търговията с природен газ от един и същи доставчик съществува риск подставено лице да се опита да вземе дял от пазара с първоначално по-ниски цени.

По думите на Гогов ръководеното от него дружество не е поставено в равноправна позиция на либерализирания пазар спрямо бъдещите си конкуренти. Причината е, че то единствено от газовите търговци е длъжно да притежава лиценз и съответно да плаща лицензионна такса за дейността си, докато всяка друга компания просто в момента, в който реши, може да започне да внася и продава синьо гориво.

Шефът на “Булгаргаз“ допълни, че засега няма индикации от страна на клиентите за отказ от доставки, но в същото време призна, че все още дружеството не е предложило нови договори на потребителите си, именно защото няма пълна яснота за компенсирането на количествата от “Овергаз“, с които ще намалее общият газов внос от догодина.

Гогов също така призна, че “поне в следващото полудесетилетие“ трудно ще има решение на проблема със зависимостта на България от руските газови доставки. Страната ни продължава да проучва алтернативните трасета и доставчици, но това, което спира подписването на конкретни договори със страни като Египет, Алжир и от Каспийския регион са не само все още неизградените междусистемни връзки, но и технически специфики, каза шефът на “Булгаргаз“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg