EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Въглищата сриват пазара на газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въглищата сриват пазара на газ

mail15:30 | 04.06.2014прегледи 971 коментарикоментари 0


Газът все повече се замества от въглища при производството на електричество в Европа и спадът на потреблението на тази енергия, наблюдаван през последните години, се очаква да продължи и да постави в опасност енергийната сигурност на Стария континент. Това се казва в проучване на професионалната организация Седигаз (Cedigaz), цитирано от Франс прес.
Седигаз изтъква един парадокс - природният газ има много преимущества в сравнение с въглищата, като по-добра енергийна ефективност, по-малки въглеродни емисии и по-гъвкаво производство, конкурентоспособността му страда от срива на цените на въглищата (изнасяни на много ниски цени от САЩ, където се развива шистовият газ), както и разрастването на възобновяемите енергии.
Делът на газа в енергийния микс на ЕС е намалял от 23,6 на сто през 2010 година до 19 на сто през 2012 година и потреблението на газ от производителите на ток е спаднало с 51 милиарда м3 - колкото годишното потребление на газ във Франция.
В същото време енергийният сектор е използвал 10 процента повече въглища - най-замърсяващата изкопаема енергийна суровина. Възможно е до 30 процента от производствените капацитети с
газ да бъдат закрити или временно спрени до 2015-2016 година, подчертава професионалната асоциация. Според нея това създава сериозен проблем за сигурността на енергийните доставки, на
който трябва спешно да се намери отговор. Авторите на проучването предлагат структурна реформа на квотите от СО2, позволяваща тяхното поскъпване, с цел намаляване на конкурентните предимства на въглищата. Седигаз призовава и за преразглеждане към понижение на цените на газа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg