EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Въглеродната квота се търгува за 13-14 евро

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Въглеродната квота се търгува за 13-14 евро

mail08:30 | 26.04.2010прегледи 1151 коментарикоментари 0


Националният план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове за периода 2008-2012 година е одобрен от Европейската комисия, съобщи МОСВ с писмо от Главна дирекция „Действия по климата” на ЕК.
България получи зелена светлина за участие в Европейската схема за търговия с емисии на парникови газове съгласно европейската директива. В Националния план за разпределение на квоти са включени 132 инсталации, които попадат в обхвата на схемата.
Предстои на операторите да бъдат издадени разпределените им вече квоти за периода 2008-2010 г. Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС), която е администратор по Националния регистър за отчитане на издаването на квоти, вече изпраща уведомителни писма до операторите за размера на определените им по плана квоти и размера на таксата, която трябва да заплатят за издаването им. Веднага след заплащането на таксата от оператора, ИАОС потвърждава определените му квоти, с което той става легитимен участник в Европейската схемата за търговия с емисии на парникови газове.
За 2008 г. са разпределени квоти на предприятията, равни на техните верифицирани емисии. За 2009 г. българският бизнес има повече от 6 милиона свободни квоти, които може да продаде. Цената на единица квота в момента се движи между 13 и 14 евро.
Една издадена квота е разрешение за емитиране на 1 тон въглероден диоксид в атмосферата. Когато предприятието е емитирало по-малко емисии от разрешените от Националния план, то може да продаде разликата или да я запази за следващата година. Квотите за 2009 г., които са изразходвани от предприятията според верификационните им доклади, следва да бъдат върнати в националния регистър в срок до 30 април.
Схемата за търговия с квоти е основният инструмент на ЕС за изпълнение на задълженията на Общността по Протокола от Киото за намаляване на емисиите на парникови газове с 8% спрямо нивото им през 1990 г. Европейската схема за търговия се осъществява до края 2012 г., след което предстои да бъде видоизменена.


 


Тагове: квота, търговия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg