EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Втори опит на ЕРП-та за 40-дневни сметки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втори опит на ЕРП-та за 40-дневни сметки

mail14:20 | 24.12.2014прегледи 1678 коментарикоментари 0


Премиерът Борисов е разпоредил да започе проверка на отчитането на месечните сметки за ток, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерски съвет на 22-ри декември. Причината е, че във ведомството на Томислав Дончев са получили няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток.
Ето стенограмата, в която се дискутира тази ситуация:
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Уважаеми колеги, една тема, която не е в дневния ред, но е актуална.
През уикенда, както и тази сутрин, получих няколко сигнала от граждани, че ЕРП-тата отново работят с 40-дневни сметки за ток. Не мога да кажа дали това е истина в момента, но разпоредих да се провери веднага. Помолих и министър Петкова да се провери дали това е вярно, ако е вярно – защо се случва така.
Моля да бъде на вниманието на всички колеги, които имат пряко или опосредствано отношение по този въпрос, защото темата е критична.
Благодаря.
БОЙКО БОРИСОВ: Госпожа Петкова!
ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА: Благодаря, господин премиер.
Аз също получих такава информация. Сега веднага задействам нещата, за да проверим как стои този въпрос и ще Ви докладвам.
БОЙКО БОРИСОВ: Извикайте ги. Защото вместо ритмично, така както е необходимо да си подават фактурите, когато стане един по-дълъг период, идват големи сметки, и то изведнъж веднага след Нова година…Вече един път това успя.
ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: И по неизвестно каква причина това се случва винаги зимата, когато сметките са по-високи.
БОЙКО БОРИСОВ: Да.
Госпожа Кунева!
МЕГЛЕНА КУНЕВА: Това е директно свързано със Закона за защита на потребителите. Понеже това е директива, която по мое време в Комисията беше приета, съм запозната детайлно с процедурата.
Комисията за защита на потребителите трябва да бъде алармирана и на базата на Закона за защита на потребителите трябва да се върне нормалното положение. Това е договор, договор между потребители и ЕРП-тата.
БОЙКО БОРИСОВ: Вицепремиерът Кунева с Теменужка Петкова. Ако трябва, заедно срещнете се, обяснете им какво имат по договор и това не го допускайте, да не се получи повторно.
 

Днес Министерството на енергетиката /МЕ/ поиска от електроразпределителните дружества да представят информация за какъв период са отчитали електроенергията през последния месец,
съобщиха от ведомството. Искането се налага във връзка със зачестили запитвания на граждани в Министерството, които съдържат съмнения, че получените от електроразпределителните
дружества фактури през ноември т.г. са необосновано завишени.
От Министерството напомнят, че според правилата за измерване на количеството електрическа енергия, периодичността на отчитане трябва да бъде най-малко веднъж месечно, като периодът не може да бъде по-дълъг от 31 дни.
От "ЧЕЗ Разпределение България" АД посочват, че следват стриктно нормативните изисквания и за ноември само 0.1 на сто от издадените фактури са за период, по-дълъг от 31 дни, се посочва
в прессъобщението. Причината за това е предоставената на клиентите възможност да декларират показанията на електромерите си. В този случай отчитането се извършва в предвидения срок, но
фактурата отразява датата, към която клиентът е извършил самоотчет.
В получената от "Енерго-про Мрежи" АД справка се посочва, че фактурите с период на отчитане по-дълъг от 30 дни са 2.028 на сто. В този процент попадат и електромерите, отчетени за период от 31 дни. В писмото се подчертава, че няма отчет за повече от 35 дни.
От EVN информират, че 0.56 на сто от електромерите на техни потребители са отчетени с период от 32 дни поради лоши метеорологични условия или други обективни причини.
Министерството на енергетиката ще предостави на ЕРП-та всички конкретни сигнали на граждани за извършване на проверки и ще следи за резултатите от тях.


Тагове: ЕРП, сметки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099