EUR 1.9558
USD 1.8172
CHF 2.0043
GBP 2.0043
CNY 2.0043
you tube
mobile version

Втори енергоблок в Беларус близо до пускане

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втори енергоблок в Беларус близо до пускане

mail12:03 | 30.03.2023прегледи 552 коментарикоментари 0


Специалисти в Беларуската АЕЦ изведоха втори енергоблок на новоизграждащата се централа на минимално контролируемо ниво на мощност. Това означава, че е започнала самоподдържаща се управляема ядрена реакция, което позволява на експерти на „Росатом“ да преминат към края на изпитанията от етапа на физическото стартиране на енергоблока. За фиксиране на неутронно-физическите характеристики на първото зареждане с гориво ще се направят измервания на фактическото състояние на активната зона, ще се провери и надеждността на работа на защитите, блокировките и цялата система от ядрено-физически контрол и ядрена безопасност на реакторната инсталация. Резултатите от тестовете ще бъдат предадени на регулаторите в Беларус за получаване на разрешение за енергийно стартиране на енергоблока, след което ще започне поетапно набиране на мощност на реактора. 

Беларуската АЕЦ има два реактора ВВЕР-1200 от поколение 3+. Те са с обща мощност от 2400 мегавата. Първата АЕЦ в страната се изгражда край град Островец и съответства на всички норми и изисквания за безопасност на Международната агенция за атомна енергия. 

На 10 юни 2021 година енергоблок №1 на Беларуската АЕЦ се превърна в  първия атомен реактор от поколение 3+, построен по руски технологии извън Русия и приет в промишлена експлоатация.


Тагове: Беларус, АЕЦ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Дигитално неравенство и цифров преход

18:05 | 04-05-23 | 981