EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Втора фаза на Завода за отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втора фаза на Завода за отпадъци

mail08:30 | 07.03.2013прегледи 662 коментарикоментари 0


Кметът на София Йорданка Фандъкова и министърът на околната среда и водите в оставка Нона Караджова подписаха договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за изграждане на Завод за механично-биологично третиране на отпадъците на Столична община - втората фаза на интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на столицата.
Втората фаза на интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община предвижда изграждане на Завод за механично-биологично третиране на отпадъците. Стойността му е 192,6 млн. лв. и се финансира от ОП „Околна среда 2007-2013 г.”. Той e част от цялостната система за дълготрайно и ефикасно решение за отпадъците на столицата. Чрез него ще се осигури оптимално рециклиране на метал, пластмаса и хартия, ще се оползотворяват биоразградимите отпадъци. Високоенергийната фракция, отделена от общия поток отпадъци, ще се използва за производство на енергия. Избраната технология е заводът да произвежда гориво, което ще оптимизира работата на «Топлофикация София». Това е икономически по-изгодният вариант, който ще спести на софиянци около 150 млн. лв. за 20 години, а животът на депото ще се удължи два пъти, тъй като над 3/4 от отпадъците на София ще се оползотворяват. Чрез реализирането на проекта ще се подобри жизнената среда на около 1 630 000 жители на столицата.
Първата фаза на проекта беше одобрена през юли 2011 г. и е в процес на изпълнение. В нея е включено изграждането на депо за неопасни отпадъци, инсталация за компостиране на зелени и биоразградими отпадъци, както и изграждането на съпътстващата инфраструктура, обслужваща тези обекти (водоснабдяване, пътища и електрозахранване). Депото за отпадъци в местността Садината беше открито на 13 ноември 2012 г. от директора на генерална дирекция “Регионална политика” в ЕК Валтер Дефа. Компостиращата инсталация в Хан Богров е в процес на изграждане и се очаква да бъде готова тази година. Интегрираната система от съоръжения за третиране на битовите отпадъци на Столична община е на стойност 360 млн. лв. Това е най-големият проект, който се реализира със средства от Оперативна програма „Околна среда”.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4156