EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Втечненият газ - напрежение на пазарите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Втечненият газ - напрежение на пазарите

mail07:35 | 07.07.2022прегледи 739 коментарикоментари 0


Световното потребление на газ вероятно леко ще намалее през 2022 г. заради войната в Украйна, която ще спре растежа на търсенето в близките години, се прогнозира в тримесечния доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ), цитиран от Франс прес.
                                
"Очаква се световното потребление на природен газ леко да се свие през 2022 г. и бавно да нараства през идните три години в контекста на войната в Украйна, която води до покачване на цените и подхранва опасенията от трайни нарушения на доставките", предупреждава МАЕ.

В резултат на новата геополитическа обстановка се очаква световното търсене на газ да нарасне общо със 140 милиарда кубични метра между 2021 и 2025 г. Това е под половината от прогнозираното по-рано и по-малко от увеличението със 170 милиарда кубични метра, отбелязано само през 2021 г., когато световната икономика се "рестартира" след парализата през 2020 г., предизвикана от пандемията от ковид, отбелязва агенцията.

Спирачката за търсенето през идните години ще се дължи основно на по-слабата икономическа активност и по-слабо преминаване от въглища и петрол към газ. Едва една пета от от този спад на растежа може да се обясни с по-добра енергийна ефективност и заместване на газа с възобновяеми енергии, подчертава докладът.

Тази констатация отразява необходимостта да се ускори преходът към чисти енергии, посочва МАЕ.

На фона на неизбежния скок на цените в резултат на световната конкуренция за доставките на втечнен природен газ, най-трайният отговор на сегашната световна енергийна криза е в увеличаване на усилията и политиките за по-ефективно използване на енергията и ускоряване на прехода към чисти енергии като биогаз, биометан и зелен водород, изтъква Кеисуке Садамори, директор по пазарите и енергийната сигурност в международната агенция.

Това ще позволи да се успокои покачването на цените и ще улесни достъпа на нововъзникващите пазарни икономики до доставки, които в краткосрочен план ще допринесат за подобряване на въглеродния интензитет и качеството на въздуха, се казва в доклада.

В същото време все по-големият стремеж на Европа да елиминира руския газ и да го замени с втечнен природен газ, едновременно с ограничените възможности по света за увеличаване на износа на втечнен природен газ, засилват риска от напрежение на пазарите, заключава МАЕ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg