EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всяка АЕЦ потенциална “Фукушима”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всяка АЕЦ потенциална “Фукушима”

mail15:50 | 09.03.2012прегледи 711 коментарикоментари 0


Мария Йолова
Броени дни преди 11 март – денят, в който преди една година АЕЦ “Фукушима” бе връхлетяна от цунами, което доведе до авария в централата, представители на Greenpeace България и други неправителствени организации, се събраха през Министерството на икономиката. Маршрутът на шествието им продължи до Народното събрание, където направиха жива верига с идеята да напомнят на депутатите, че ядрената енергетика е стара и опасна технология.
Целта на еколозите не беше да се внесе смут в така или иначе хаотичния трафик в София. Еко-защитниците искаха да припомнят, че нито една АЕЦ не е напълно безопасна, защото няма как да предвидим евентуални бъдещи природни катаклизми.
Именно поради това, демонстрантите смятат, че трябва да се спре строителството на АЕЦ „Белене” и да се обърне повече внимание на възобновяемите енергийни източници. Глобалната цел на Greenpeace е поетапно спиране на всички ядрени централи в света, което по думите на еколозите, е напълно възможно.

Паралелни шествия бяха организирани и във Варна, Бургас, Трявна, Свищов и други български градове. Специално за събитието в България пристигна експертът по ядрена енергетика за Централна и Източна Европа на Greenpeace Ян Хаверкамп. По думите му всяка ядрена централа може да има съдбата на АЕЦ “Фукушима”. Стрес-тестовете, които ЕС провежда на европейските централи, не са достатъчни. “Ако преди инцидента в Япония бяхте направили същия стрес-тест на АЕЦ “Фукушима”, централата щеше да получи зелена светлина и да бъде обявена за безопасна”, заяви Ян Хаверкамп, като пример за пробойните в европейските стрес-тестове.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1047