EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Всички услуги за плащания са достъпни и у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всички услуги за плащания са достъпни и у нас

mail17:06 | 30.03.2023прегледи 687 коментарикоментари 0


Всички услуги за плащания в Европейския съюз са достъпни и в България, благодарение на общата регулаторна рамка и работа на Българската народна банка (БНБ) и на банковата система, каза Нина Стоянова, подуправител, ръководител на управление "Банково" и член на Управителния съвет на БНБ. 

"В платежната система и услуги работим заедно с БОРИКА, за да можем до края на 2023 година да приключим работа по тези проекти за развитие на платежната инфраструктура. Искам да отбележа миграцията на 20 март на БНБ и на операторите на системи, и на цялата финансова общност в ЕС към T2, новата платежна система за големи плащания на Евросистемата. Това събитие е част от нашата ежедневна работа, но беше много мащабно и работата по него продължи 5 години", посочи подуправителят на БНБ.

Т2 се състои от система за брутен сетълмент в реално време (RTGS) и централизиран инструмент за управление на ликвидността. T2 заменя TARGET2 като новата RTGS система, която ще извършва сетълмент на плащания, свързани с операциите по парична политика на Евросистемата, както и междубанкови плащания и търговски трансакции. Обновената система ще допринесе за хармонизацията и подобряването на ефективността на финансовите пазари в Европа.

БНБ и банковата общност в България, заедно с българските спомагателни системи за клиентски плащания в евро и за сетълмент на ценни книжа (BISERA7-EUR, Депозитаря на държавни ценни книжа в БНБ и "Централен депозитар" АД), мигрираха успешно на 20 март към новата платформа за TARGET услуги.

През 2022 година отбелязваме ръст с около една четвърт на безналичните клиентки плащания, както и с една трета на броя с плащаният с карти.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg